Arranca el “Morella negra com la trufa” amb una completa programació

La primera taula, Fuerzas del orden km 0, comptarà amb alguns dels responsables de l’ordre públic i serà en clau de seguretat ciutadana

Arranca el “Morella negra com la trufa” amb una completa programació

Aquesta vesprada, a les 19.30 hores, arranca la vuitena edició del festival gastro-literari Morella negra com la trufa amb una completa programació. Aquest s’allargarà fins al diumenge 5 de març amb la participació d’escriptores, escriptors, periodistes i amants de la novel·la negra en un cap de setmana ple de col·loquis, xerrades i firmes de llibres. A més, este any el festival recupera el seu format complet amb la part gastronòmica i la degustació de pinxos amb trufa per a acompanyar la resta d’activitats. Totes les activitats de Morella negra són gratuïtes i obertes al públic general.

L’acte inaugural està previst a les 19.30 hores al Teatre Municipal i estaran presents, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés; l’escriptor i animador cultural, Santiago Álvarez; i el comissari de Morella negra com la trufa, Jorge García. Estos donaran pas a la primera taula, la qual té com a títol “Fuerzas del orden km 0”. El cap de la Policia Local, José Luis Grau; el cap del lloc de Morella de la Guàrdia Civil, el sergent Mariano González; i la metgessa forense de l’institut de medicina legal d’Eivissa i morellana, Vanessa Rabaza; parlaran en l’àmbit de la seguretat ciutadana. Esta taula estarà moderada pel periodista local, Miguel Agost.

Cal recordar que, un dels actes principals de la vuitena edició de Morella negra com la trufa és la taula “Casi todo sobre Carmen Mola”. Aquesta està prevista el dissabte 4 de febrer a les 18.30 hores per a ajuntar a dues de les tres ments que hi ha darrere del gran èxit literari de Carmen Mola. Jorge Díaz i Antonio Mercero explicaran de primera mà aquest fenomen en una taula moderada per Laura González presentadora del programa “Todos somos sospechosos” de Radio 3.

Rhamsés ha destacat que “Morella negra s’ha convertit en un esdeveniment marcat al calendari cultural de la ciutat, el qual apropa autors i autores d’aquest gènere literari tan característic a la nostra ciutat amb molta participació”. L’edil ha explicat que “a més, enguany es recupera el format complet del festival amb la seua part gastronòmica de degustació de pinxos elaborats amb trufa”. Finalment, ha aprofitat per a “convidar a totes i tots a participar en estes jornades culturals i totes les activitats programades durant el cap de setmana” i ha volgut “agrair la implicació de totes les persones que fan possible aquest festival”.

Morella negra com la trufa està situada dins de les XX Jornades de la trufa Morella-Els Ports. D’aquesta manera, el festival combina les activitats culturals al voltant de la novel·la negra amb degustacions de pinxos i tast de vins. Estos tindran lloc a la Sala del Justícia, la qual es convertirà en la Sala de degustació gastro-literària Sergio Beser, i seran un punt d’encontre entre els i les participants de Morella negra. Els restaurants de l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca (ASETMICO) ofereixen una selecció de pinxos de trufa acompanyats de vi negra de la IGP de Castelló.

XX jornades de la trufa
Morella-Els Ports

Morella és un destí turístic d’interior referent a la Comunitat Valenciana. Així, a més dels seus atractius culturals i patrimonials, compta amb una variada gastronomia, la qual també ha adquirit molta importància per als i les visitants a la ciutat. D’aquesta manera i des de fa 20 anys, tenen lloc les jornades de la trufa Morella-Els Ports per a mostrar la riquesa d’aquest producte i la seua versatilitat que permet elaborar plats tant tradicionals com de cuina avantguardista. Menús especials i altres activitats s’allarguen fins al 12 de març.

Aquestes jornades tenen com a protagonista la trufa negra dels Ports. Es tracta d’un producte molt versàtil que s’utilitza en una àmplia varietat de receptes. Plats tradicionals i innovadors accepten el sabor de la trufa per a oferir una experiència diferent i, fins i tot, els dolços i postres es combinen amb aquest fong considerat el diamant negre dels Ports. Trufa laminada simplement amb oli i sal, cura per acompanyar amanides o carpaccios, per aromatitzar receptes de caldos o ous. També enriqueix les carns farcides, fins i tot brilla en les postres. La intensitat del seu gust, l’aroma i la versatilitat que ofereix en cuinar-la, converteixen aquest fruit en la joia de la cuina morellana.

Directe