Es cancel·la la Fira del Llibre d’Ares d’enguany

Un dels motius és l'econòmic però des de l'organització incideixen en que ha estat determinant l'anunci del tancament de l'hotel

L’organització de la Fira del Llibre d’Ares del Maestrat ha decidit no tirar endavant amb la que anava a ser la vuitena edició del certamen cultural prevista per al 6 de maig de 2023. La cancel·lació també afecta a la convocatòria dels Premis Literaris Castell d’Ares de narrativa i el Pere Enric de poesia en les dues categories, tant d’adults com en secció juvenil.

Així ho ha fet públic la Junta Directiva de l’Associació Cultural Les 4 Denes en un comunicat a les xarxes socials. “Els motius de la cancel lació són dos, un a nivell de finançamenti l’altre a nivell logístic”, expliquen.

Per un costat la Fira del Llibre d’Ares no potser duta a terme sense el recolzament econòmic de les institucions. En el nostre cas l’Ajuntament, la Diputació de Castelló i a Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. L’equilibri financer sobre el que se sosté la Fra és mot fràgil i es basa fonamentalment en el fet que els pocs socis que som avancem els diners cada edició, si les ajudes són concedides, els recuperem. Els temps de l’administració fan que sovint els diners avançats es recuperen poc temps abans d’haver-los de tornar a cedir per a la nova edició. Això ens suposa un esforç personal que fins ara hem assumit però que posa en un risc constant l’activitat cultural perquè es veu obligada a pivotar sempre sobre aquesta dependència financera tan condicionada. El que resulta inassumible és haver de fer front ales despeses de dues edicions si l’ajuda de la primera no arriba tal i com ens trobem ara mateix”, expliquen.

A hores d’ara, continua el comunicat, “encara no hem rebut l’ingrés d’una subvenció de la Conselleria de Cultura, que tenim justificada i concedida des del mes d’octubre, i de la qual, prèvia consulta a organisme corresponent, no hi ha cap previsió de pagament. Això ens posa en una situació molt delicada”.

El que sí que ha estat determinant és la notícia que acabem de rebre i que afecta a la logística de la Fira. “Se’ns ha comunicat el tancament de l’Hotel d’Ares fins a nova licitació i no tenim cap garantia que el procés estiga tancat l’hotel obert en la data de la Fira, el 6 de maig. L’hotel és un punt cau de la Fira perquè és on s’hostatgen ponents, paradistes i altra gent que ve a la Fira a més de ser l’únic establiment de restauració al poble”.

D’altra banda part dels premis literaris “és una nit d’hotel, cosa que no podem garantir davant a incertesa de si els nous gestors (en cas que n’hi hagi) vulguin assumir el compromís adquirit per l’anterior gerència”.

Des de l’organització de la Fira del Llibre “confiem que el proper 2024 puguem tomar amb totes les garanties i celebrar una Fira del Llibre tal i com la gent que ens heu fet costat tots aquests anys mereixeu”.

Una imatge d’arxiu de la Fira del Llibre d’Ares del Maestrat

La Fira del llibre d’Ares naix l’any 2014 fruit de les inquietuds de l’Associació Cultural Les 4 Denes d’Ares del Maestrat amb l’únic objectiu de dinamitzar la creació literària a les comarques de l’interior nord del País Valencià.

Directe