Morella acollirà les jornades en record de Josep Martí Gómez el 18 i 19 de febrer

Personalitats de la política, el periodisme, la judicatura o l’economia se citaran per a conversar sobre el mestre de periodistes i un dels millors reporters d’Espanya

Morella acollirà les jornades en record de Josep Martí Gómez el 18 i 19 de febrer
Foto: Pepe Encinas

Potser l’espectacle més potent al que podem assistir actualment és sentir a persones intel·ligents intercanviar opinions i experiències. Això és el que tindrà lloc el dissabte 18 de febrer al Teatre Municipal de Morella per a recordar la trajectòria professional i personal de Josep Martí Gómez.

Aquestes jornades, amb activitats el dissabte 18 i diumenge 19 de febrer, estan organitzades per Comunicacions dels Ports, l’Associació Amics de la Ràdio de Morella i l’Ajuntament de Morella. Es tracta de reunir a la ciutat, on va nàixer el periodista, a les persones que han format part d’eixa gran xarxa d’amics i amigues d’este mestre de periodistes, des de l’àmbit del periodisme, fins al de la política, l’economia, la justícia o el de la societat. D’aquesta manera, el dissabte serà l’acte principal amb les taules de diàleg al Teatre Municipal a les 17.30 hores. A la nit, hi ha prevista l’actuació de la Morella Blues Band a El Pub i, el diumenge, una visita guiada a la Morella de Josep Martí Gómez.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “serà un homenatge molt especial perquè Josep Martí Gómez va ser una gran persona” i ha afegit que “és un plaer acollir el seu rencontre a la nostra ciutat per tot el que ens ha aportat”. L’edil també ha volgut “convidar a totes i tots a acudir a estes interessants jornades i les activitats programades durant el cap de setmana del 18 i 19 de febrer”.

Així, s’han disposat tres taules de diàleg en les que participaran les companyes i companys que van compartir treball i vida amb Josep. La primera té el nom de Mestre de periodistes. Encara que Martí Gómez es va diplomar en magisteri i en va exercir algun temps, prompte va saber que la seua gran passió estava en el periodisme. Va començar al Correo Catalán, en allò que ara anomenaríem maquetació. Ho alternava amb xicotetes entrades en redacció, on es va consolidar ràpidament, ja que era evident el seu talent per a l’escriptura. Ja s’intuïa també que tenia olfacte periodístic i una capacitat extraordinària per a buscar personatges i històries no habituals en les capçaleres del moment. Va avançar per a arribar a ser corresponsal a Londres i treballar en altres empreses i canals com la ràdio.

Sis periodistes que el van conéixer conversaran sobre les aportacions de Josep al periodisme actual i com va aconseguir conquerir a diverses generacions. Participaran Josep Ramoneda, la directora de continguts de la Cadena SER, Monserrat Domínguez, Enric González, de El País, la subdirectora del programa A vivir que son dos días, Lourdes Lancho, i els periodistes Roger Jiménez i Bru Rovira.

Encara que la seua mirada periodística era molt ampla, anava omplint la motxilla de preocupacions per les persones desafavorides per la injustícia social. Bé que, junt amb Josep, Ramoneda va entrevistar als noms més destacables de l’estat, també sentia una enorme atracció per aquells que tenen un relat de vida que conta els pilars sociològics que defenen la nostra història recent. Per esta raó, Martí Gómez va dedicar part de la seua vida al periodisme de tribunals. En eixe context va profunditzar en les sentències, però també en els per què que porten al ser humà a delinquir i a les víctimes a resistir. Va conéixer amb la mateixa intensitat a lladres, jutges, fiscals i funcionaris de presons.

Per a profunditzar sobre el compromís que tenia amb la justícia social s’ha creat la taula Periodisme i justícia social. En aquesta dialogaran l’exministra de justícia i actual fiscal, Dolores Delgado, el magistrat emèrit del Tribunal Suprem, Jose Antonio Martín Pallín el president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, Antón Costas, el catedràtic de Dret Constitucional, Marc Carrillo, l’assessor general del Cercle d’Economia, Jordi Alberic, i l’advocat, Mateo Seguí.

Totes i tots qui van conéixer a Josep Martí Gómez solen destacar que era una persona de poques paraules, però de molta escolta. Periòdicament, es produïen reunions on portar informació i opinió. A estos encontres se’ls va cridar La lamentable i serà la tercera taula de diàleg. Periodistes imprescindibles com Eugenio Madueño, Gonçal Évole, Pepe Encinas, Mª Eugenia Ibáñez, Beatriz Nogal i, l’escriptor i pedagog, Fabricio Caivano, lamentaran, o no, l’exercici del periodisme.

Directe