Els Ports radio reconeix a Adolfo’s, Més Bo, Sabateria la Costa, el Pub i Pepita Milian, en els Premis del Comerç 2022

Uns guardons que compleixen 20 anys

La festa del comerç ha complit dues dècades i com cada any, la Sala del Justícia ha acollit l’acte de lliurament dels premis. Aquestos reconeixen el treball dels establiments i comerços de la comarca en les diferents categories. En aquesta edició, Adolfo’s bar ha obtès el premi Empresa amb història, la panaderia Més Bo i la Sabateria la Costa comparteixen el reconeixement d’Empresa emprenedora, el Pub ha rebut el de Disseny i innovació i la guia turística Pepita Milian, el de Compromís i dedicació. En aquest cas rebien el guardó els seus dos fills en nom de la seua mare que estava acompanyant-los des de casa recuperant-se d’un problema mèdic.

La resta de premiats sí que van poder apropar-se a l’Ajuntament de Morella per rebre un guardó molt especial per a ells en casos com els de Adolfo que es jubila en pocs mesos. També fou especial el premi per a la panaderia MésBo que té un nom amb dos significats claus i molt ben buscat des de que obrira les seues portes Els seguien la Sabateria la Costa també amb el guardó com a empresa emprenedora.

A més a més, el Pub també rebia un guardó pel seu disseny i innovació després d’una reforma i inversió que ha permès que Morella torne a tindre vida nocturna.

Adolfo’s,
Premi a la Empresa amb història

50 anys porta en el sector de l’hosteleria. Va començar de molt jovenet. Amb tan sols 14 anys ja va venir de les veïnes terres de Terol fins a Morella, per a aprendre treballant a establiments com el Cid, o el Cardenal Ram. Provaria més tard en hotels de la costa, fins que va aplegar el moment de complir amb el país aquell servei militar obligatori que afortunadament ja no tenim. Allò el va portar a Melilla, i allí va continuar aprenent, ja que el van destinar a les cuines d’intendència.

Torna en acabar la “mili” a Morella. Es casa amb Rosario, i comença a desplegar eixa característica manera de cuinar en els restaurants del Cid o de l’Hotel Rei Don Jaime quan aquest es va inaugurar. Una cuina que molts enyoren en eixe moment de descans que es pren de l’hostaleria per dedicar-se al transport. Però es veu que encara que l’ofici és obligat i creme de tant en tant al personal, també estire i qui el porte de vocació, sol tornar. I ell ho fa ja com autònom, primer des de la Parrilla i després i fins ara des del Bar de l’Hostal Nou, a qui batege amb el nom d’Adolfo’s Bar.

Este bar restaurant del Barri de l’Hostal, també té molta història; el va cavil·lar Celestino Aguilar, com a complement a la gasolinera, i per a donar servei a camioners, transportistes, gent de pas, veïns…, En 1963 l’inaugurava. Des de llavors, diverses famílies l’han gestionat. Des del bar s’ha vist créixer el barri, ha estat testimoni de riuades d’aigua, i de gent; ha vist parar i passar moltes rogatives i en les darreres dècades ha ajuntat la seua història a la de la família d’Adolfo Garcia Izquierdo.

Adolfo porta tota una vida entre fogons…5 dècades des d’aquell 1972 en el que començava el seu camí en l’hostaleria. Encara podrem gaudir dels seus plats uns poquets mesos més, però l’any que ve es jubila…El seu bon fer forma ja part de la història de la restauració a Morella… Per això el premi Els Ports Ràdio a la història, és enguany per Adolfo’s Bar i Adolfo García Izquierdo.

El Pub,
Premi Disseny i innovació

Atractiu, diferent, modern, valent.Tot disseny. Un espai nou en un altre per on ja havien passat nombroses generacions de joves, per oferir-li altre cop al poble un local d’oci nocturn.

Un bon teixit comercial li dóna vitalitat a qualsevol poble…de dia. De nit, Morella havia perdut eixe reclam que tenia de ser punt de trobada de molts joves de la zona… No disposar de cap local d’oci nocturn, li resta atractiu no sols com a destí turístic, també com a lloc de residència, o de tornada a casa cada cap de setmana encara que estudies o treballes fora.

La inversió no ha sigut poca, i els entrebancs en els primers anys, (confinament i restriccions per pandèmia), no cal ni recordar-los, però aquesta família sempre ha sigut valenta i emprenedora.

El Pub s’endú enguany el premi al disseny i innovació, però amb ell s’agraeix també el servei que els seus promotors li han tornat al poble.

Pepita Milian,
Premi al Compromís i dedicació

Els i les guies són, tal vegada, els agents turístics més importants. Ells o elles, que estan en contacte directe amb el visitant, interpreten i valoren el patrimoni, els guien per la història que envolta el que veuen, i amb la seua explicació completen el quadre del que tenen al davant.

Pepita Milian, va començar en 1976 a oferir visites guiades per l’arxiprestal de Morella. En eixe moment encara no teníem tan organitzat aquest sector, i ella esperava asseguda a la pedra de la porta de les Verges, que algún turista tinguera interés a conéixer més detalls de la intrahistòria del que estava a punt de veure. Mentrestant, continuava formant-se per traure’s l’acreditació com a guia turística.

Amb els anys els visitants que arribaven a Morella van anar augmentant exponencialment, i cada vegada més gent i més grups s’interessen pels seus serveis, fins a tal punt que una persona sola no pot fer front a la demanda i es crea l’empresa Noverint, dedicada al turisme cultural. A partir d’ací amplia l’oferta de visites, amb diferents temàtiques i recorreguts. Fins i tot, animant a la gent del poble que conega la seua història i valore el que guarden les pedres que xafen cada dia.

Sabateria La Costa,
Premi a la Empresa emprenedora

En 1888 l’ajuntament d’aquell moment va aprovar per unanimitat canviar-li el nom al carrer la Sabateria, per perpetuar la memòria de l’historiador José Segura Barreda, autor de la “Història de Morella i sus aldeas”… Tornaria a canviar de nom en 1937, i es diria Francisco Ferrer Guardia, però soles duraria dos anys el canvi, per que en el 39, tornaria a posar-se la placa de Segura Barreda, i, no obstant això, popularment els morellans han continuat referint-se a aquest carrer sempre com a carrer de la Sabateria.

I és veritat que ací hem tingut una, o diverses sabateries sempre… sempre fins fa poc que durant uns mesos ens vam quedar sense veure aparadors de sabates en tot eixe tram que entre per la placeta de l’ajuntament i desemboque en Marquesa Fuente el Sol… Han sigut sols uns mesos, perquè ara fa poquet, Sabateria la Costa, canviava el seu emplaçament des de la gran via, a Segura Barreda, i continua tenint significat la nomenclatura popular d’aquest tram de Morella.

Mantenir una tenda de sabates o de roba en pobles menuts com els nostres, ben segur que deu ser molt complicat… Ni poden tenir tant de sortit, ni tants de números com els establiments en llocs grans, ni posar els preus que les grans superfícies solen oferir. Però el servei que ofereixen als veïns és tan important que potser ho haguérem de tenir més en compte cada cop que anem fora aposta a comprar, o demanem que ens ho porte el transportista de torn de qualsevol tenda online.

Aquesta sabateria ha agafat el relleu d’altra que ja funcionava a Morella, ho ha Juanjo Galindo, dissenyador gràfic, que va canviar la plana de Vila-real per les muntanyes dels Ports, i encara que el seu començament s’ha trobat en més dificultats de les esperades, en eixe temps de confinament per la ditxosa pandèmia, i en esta crisi de preus per la guerra, esperem que tinga un camí més planet d’ara endavant, i puga continuar donant eixe bon servei a tot el veïnat. El premi Els Ports Ràdio Empresa Emprenedora, és per a Sabateria la Costa.

MésBo,
Premi a la Empresa emprenedora

A la costa Vaquero, antigament anomenada jazmín, trobem una de les imatges més retratades pels turistes en la seua visita a Morella: eixa gran pila de llenya arreglada entre escaló i escaló de la costa.. Està adornant i alimentant un dels forns amb més anys de servei al poble, que pot tindre continuïtat gràcies a una jove parella d’emprenedors, Elena Boix i Egidio Mestre, que van decidir gestionar aquest establiment quina feina no els era del tot aliena, almenys per a un d’ells.

Elena i Egidio, van arriscar, van invertir per modernitzar, renovar i ajustar-se a eixa normativa canviant que cada cop exigeix més. En poc temps Panaderia Més Bo, així el van batejar, ha anat ampliant producte, i a més de pa, pastes seques, o les primes i rotllos de sempre, la seua varietat de pastissos ja és tot un repertori.

Des d’ací els reconeixem l’empenta, l’esforç i la il·lusió que li han posat a l’empresa. I els desitgem que prompte es pause eixa escalada de preus en les matèries primeres perquè puguen treballar amb menys preocupacions. El premi Els Ports Ràdio, Empresa jove emprenedora és per a Panaderia Més Bo.

Aquesta festa serveix per a remarcar la importància del comerç local i, ressaltar l’esforç que continuen fent els comerciants de la nostra comarca per oferir millor servei, més varietat i qualitat, al mateix temps que generen nombrosos llocs de treball que ajuden al manteniment de la població.

Directe