Primers vols d’Ereta i Esperit

L’última parella de trencalossos alliberada a la Tinença de Benifassà es troben junts de nou solcant el cel del Maestrat

Els dos animals van ser presentats el 17 de maig a Bel

Ereta i Espèrit sumen ja 11 trencalòs reintroduïts a la Tinença de Benifassà. Els dos ocells procedents d’Andalusia i Àustria van ser alliberats a Bel el passat mes de maig en el marc de les actuacions del projecte de reintroducció d’aquesta espècie al territori.

El projecte que està duent a terme la Conselleria per a portar de nou aquesta espècia tan emblemàtica per a la Comunitat Valenciana, compta amb la col·laboració del Govern d’Aragó, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la Fundació Vulture Conservation. Des que es va iniciar el programa el Parc Natural de la Tinença de Benifasà ha rebut 5 mascles i 6 femelles, provinents de la xarxa europea de centres de cria.

Tots els trencalossos que provenen de la Xarxa de Cria Europea són criats per adults de la seua espècie durant els seus primers dies de vida i es porten a la zona d’alliberament amb aproximadament 90 dies d’edat, quan ja són capaços de menjar sense necessitat de ser encebats pels progenitors, però encara en depenen perquè els porten aliment. A partir d’aquest moment els animals passen a ser responsabilitat del personal tècnic de seguiment del projecte. Allí passen les últimes 4 setmanes abans d’abandonar el niu. Un període clau per al desenvolupament d’aquesta espècie, que si tot va bé quan estiguen preparats per criar tornar a aquesta zona.

A partir dels dos anys, és quan els joves trencalossos comencen a visitar noves zones i dos anys més tard aproximadament quan tornen al punt de partida per a establir el seu territori. Per tant, si tot va bé i troben la parella adequada comencen a criar a partir dels 6- 10 anys.

En el cas d’Ereta, l’última femella alliberada a la Tinença, va nàixer el 15 de febrer de 2022 a un centre de cria d’Andalusia mentre que Espèrit, l’últim mascle alliberat juntament amb Ereta va nàixer el 21 de febrer de 2022 a un centre de cria d’Àustria. Des de la seua arribada a la Tinença els dos van establir un vincle estret poc comú en individus de la seua edat, que generalment són més competitius. Després de poc més d’un mes i mig de convivència, tots dos han abandonat el ‘hacking’ amb només un dia de diferència. Encara que han tardat alguns dies a tornar a coincidir i des del dia 3 de juliol es troben junts de nou, aquesta vegada ja en llibertat, solcant el cel del Maestrat.

El que s’espera ara és que aquest vincle no es trenque i en uns anys tornen a la Tinença de Benifassà per criar.

Directe