Diputació destina 300.000 euros per a fomentar la transparència als ajuntaments

També per a impulsar la participació ciutadana i el bon govern

La Diputació de Castelló ha donat a conéixer la concessió de la seua línia d’ajudes dotada amb 300.000 euros i destinada a ajuntaments de la província per al foment de la transparència, participació ciutadana i bon govern, tres pilars sobre els quals s’assentisca el govern obert. La diputada de Participació i Transparència, Xaro Miralles, ha confirmat que un total de 34 òrgans municipals han sigut beneficiats, “alguns d’ells en les dues branques que oferia aquesta convocatòria”, ha assenyalat.

D’una banda, aquesta línia d’ajudes oferia una primera branca dedicada al foment de la participació ciutadana, amb iniciatives relacionades amb processos participatius destinats a la implicació de la ciutadania en els assumptes públics de l’entitat local; tallers i/o accions de divulgació o formació sobre participació ciutadana i la implementació o adequació de normes reguladores sobre la participació ciutadana en el municipi, entre altres mesures. A aquesta modalitat, amb una partida econòmica de 150.000 euros, s’han adherit els municipis d’Algimia de Almonacid, Geldo, Almedíjar, Vall de Almonacid, Morella, Cortes de Arenoso, Villanueva de Viver, Onda, Peníscola, Artana, Sot de Ferrer, Caudiel, Forcall, Borriol, Càlig, Cinctorres, Benicarló, Villores, Catí, Eslida, La Mata i Vall d’Alba.

Per part seua, la segona modalitat se centra en el foment de la transparència, amb projectes o activitats relacionades amb la millora dels portals de transparència locals mitjançant visors o altres eines que tinguen com a objectiu optimitzar o garantir el seu ús; iniciatives per a la promoció de la cultura de les dades obertes i el foment d’iniciatives de reutilització de les dades públiques en l’entitat local, en diferents sectors de la població i en la ciutadania en general o l’elaboració; i implantació de plans de mesures antifrau i d’eines per a la gestió i prevenció de riscos per a la integritat, entre altres. D’aquesta branca, dotada amb 150.000 euros, s’han beneficiat els ajuntaments d’Algimia de Almonacid, Geldo, Almedíjar,Vall de Almonacid, Morella, Cortes de Arenoso, Villanueva de Viver, Onda, Peníscola, Artana, Sot de Ferrer, La Llosa, Borriana, Llucena, Figueroles, Ares del Maestrat, Portell, Sant Joan de Moró, Les Alqueries, Vistabella del Maestrat, Orpesa, Soneja i La Jana.

Miralles ha valorat que 37 ajuntaments es beneficien d’una línia d’ajudes “el propòsit de les quals no és un altre que garantir l’exercici de la democràcia amb la participació ciutadana, la transparència i el bon govern per a demostrar a la societat castellonenca que som un govern obert”, ha finalitzat.

Directe