Hispània Nostra retira l’ermita del Calvari de Canet de la Llista Vermella després de la seua rehabilitació

En els últims anys s'han fet moltes accions per a garantir el seu futur

L’associació Hispània Nostra ha retirat l’ermita del Calvari de Canet lo Roig de la seva Llista Vermella de Patrimoni. “Després d’estudiar els treballs realitzats, el comitè científic ha valorat positivament l’esforç i ha considerat oportú passar-lo a la Llista Verda”, segons ha comunicat Ana Zarco, responsable de l’associació, a l’alcaldessa de la localitat María Ángeles Pallarés.

Hispània Nostra és una associació sense ànim de lucre, declarada d’utilitat pública, que treballa des de l’any 1976 en la defensa, promoció i posada en valor del patrimoni cultural i natural, al qual considera com a vector de desenvolupament social i econòmic. Té com a objectiu promoure la participació social en les activitats de protecció, conservació, difusió i gaudi pels ciutadans de la seva herència cultural i natural. Per a això duu a terme programes de vigilància sobre patrimoni en perill; d’estímul a les bones pràctiques; promou la col·laboració ciutadana entre institucions públiques i privades i participa en activitats d’educació i promoció del valor social del patrimoni.

“L’ermita del calvari de Canet lo Roig va passar a estar en la Llista Vermella al gener de 2008 a causa de la situació d’abandó en la qual es trobava i pel que, fins i tot, es temia per possibles despreniments”, explica Pallarés, qui recorda que en els últims anys, i ja estant ella com a alcaldessa, “s’han realitzat moltes accions per a garantir el seu futur”.

En aquest sentit, l’any passat es va dur a terme una primera fase de les obres de rehabilitació amb la reparació i impermeabilització de la coberta. Així, a més de reformar la cúpula amb acabat final en teula corba amb el que s’evita la filtració d’aigües pluvials en els murs. Ara es treballa en la posada en marxa d’una segona fase que, entre altres aspectes, contemplarà la restauració dels murs exteriors i col·locar les finestres, “de manera que, una vegada acabats els treballs, el Calvari recuperi l’esplendor d’antany i la seva fisonomia original”, explica Pallarés, qui recorda que es tracta d’una construcció catalogada com Bé de Rellevància Local amb la categoria de Monument d’Interès i, sobretot, és un símbol per a Canet i tots els seus veïns”.

Directe