“Quan derivem un pacient a l’hospital els costarà menys temps i menys risc baixar”

Nel·lo Monfort és el Coordinador del centre de salut de Morella i metge de Vallibona

“Quan derivem un pacient a l’hospital els costarà menys temps i menys risc baixar”

Com afectarà a la sanitat dels Ports el nou traçat de la Nacional 232?
Si ho mirem des de la vessant de l’assistència sanitària ens beneficiarà en el sentit de què quan derivem un pacient a l’hospital per alguna prova els costarà menys temps i menys risc baixar. També facilitarà en temporals de neu i mal oratge que la carretera siga més segura i les ambulàncies i vehicles de pacients que pugen i baixen podran circular millor. Des de la vessant professional nosaltres tenim part de l’equip que puja i baixa tots els dies de la costa, per a esta gent hi haurà un estalvi econòmic, ja que estalviarem gasoil i també de seguretat i temps.

En l’apartat professional, ara hi ha algun problema per cobrir places degut a que “estem lluny”, canviarà això?
Evidentment les places que podem tindre lliures seran molt més atractives que no fins ara. Fins ara el port era una barrera per a molts a l’hora d’agafar la feina ací dalt com que entenem que també serà beneficiós en eixe sentit. Però per contra també pot fer que eixa gent que potser fins ara es quedava a viure a Morella o comarca ara puge i baixe cada dia. Aquest també és un dels efectes secundaris que tindrem, gent que el port feia que es quedara ací a viure per no baixar-lo i pujar-lo, ara no es quedarà.

Aquest fet pot perjudicar d’alguna manera en dies puntuals com temporals on no puguen arribar al seu lloc de treball en viure fora?
Un dels problemes que tenim ací també és el preu de l’habitatge de lloguer que és un fre i fa que molta gent no visca en la comarca o almenys no en Morella que és on més difícil està, si i ha una carretera bona en compte de viure a Villores o Palanques aniran a Traiguera o Sant Mateu, i sí que ens pot afectar en moments com aquests, però ho haurem de solucionar els que estem ací.

Per als pacients millorarà la connexió en Vinaròs per a les visites, però també per emergències on es retallarà molt temps.
Abans era més problemàtic, però ara ho tenim molt bé, ja que tenim dues SAMU en la comarca i la rapidesa de la primera assistència entre els tres centres de salut i les dues SAMU és prou ràpida. La milloria que podem tindre és en els trasllats a urgències que òbviament que es beneficiaran. Pensa el fet de baixar en una fractura de cadera en una ambulància normal per les corbes de Querol… En temporals de neu ja era estrany que tallaren el Port, però ara que és tot recte serà molt més fàcil de netejar, va a una cota més baixa… Beneficiarà en la rapidesa i seguretat.

A més, tu també eres el metge de Vallibona, com vos afectarà al poble?
Evidentment, ho tindrem més fàcil en este nou traçat, però seguirem tenint el hàndicap dels 16 quilòmetres de la nostra carretera que realment tampoc és tant problema. El més beneficiós serà l’accés al poble, ja que fins ara el que havíem de fer era parar-nos enmig de la nacional i tirar a mà esquerra venint de Morella el que és perillós en moments com divendres amb molt de trànsit. Ara tindrem un entrador en una rotonda i serà molt millor per a la seguretat sobretot.

Directe