“La tranquil·litat no es paga en diners i guanyarem en seguretat”

Marc Doménech Vives és transportista de Castelló a Morella des de fa 22 anys

“La tranquil·litat no es paga en diners i guanyarem en seguretat”

Com vos canviarà la vida el nou traçat de la carretera?
Per començar ens lleven les corbes de Vallivana que per als que les hem vist tota la vida tan sols són cinc minuts, no suposen més, però últimament el trànsit està pujant molt tant de cotxes com de camions, sobretot després de l’obertura del nou tram de Torre Miró cap a Alcanyís. I ens oblidem que és una nacional que a banda de rebre tots els camions que baixen del nord del País també tenim a tots els de la terra que baixen a les empreses de ceràmica i últimament hi ha molts més. Per això les corbes de Vallivana, el Port de Querol i el Malladà a ratos es fa la carretera estreta, sense arcén…

Per tant, és més problemàtic el gran nombre de trànsit que el traçat.
Evidentment tot ajude, ja que és una zona de corbes que ni imaginàvem la milloria que serà. De temps a mi de ma casa al restaurant de Vallivana que paro a fer el café de matí em coste 22 minuts en el camió, no sé si en traurem 6 o 8 minuts com a molt, no crec que més, però tots els dies ja és un quart d’hora llarg. Bé, dormirem vuit minuts més, també està bé.

També vos anirà millor en estalvi de combustible.
El gasoil també canviarà, no sé com serà la pujada, ja que no faràs cap a dalt al port pel que anirà més planeta i en el consum també es notarà. També els gastos en frens… Milloria en general sí, sobretot en l’afluència de trànsit i corba i freno i ojo, i cotxes pel mig, motos camions… Eixa tranquil·litat no està pagada en diners. Diners no sé si en guanyarem, però almenys en perdrem menys, les rodes tampoc gasten el mateix anant recte que en corbes que jo no porto molt de pes però tots els camions carregats en 40 tones de terra… Però el millor la seguretat.

Tu has tingut algun incident en els teus anys com a xofer en esta zona?
En les nevades és un port, tinga corbes o no, no obstant això en el nou traçat suposo que també hi haurà els mateixos problemes, serà més fàcil netejar-ho. En el dia a dia sempre tens alguna historieta d’algun que ix pel mig, alguna frenada… Però no recordo jo cap problema seriós, no més que a qualsevol altre lloc, accidents hi ha però no més que a la zona de Sorita la Balma o qualsevol autopista o nacional.

Em deies que ha augmentat molt el trànsit des de l’obertura del traçat de la Pobleta a Ràfels. Ara pot augmentar molt més?
Suposo que sí que es notarà, no sé si molt més perquè en l’obertura d’aquell tram ja es va notar molt i al final el que ha de passar per una carretera tant si és bona com roïna has de passar. Si eres un manyo que tens un xalet a Orpesa i has de passar per ací passaràs per ací, baixaràs més ràpid i més còmode però igual. Potser sí que augmente el trànsit de camions perquè si un té dues opcions i este tram està millor sempre vas per la millor.

Directe