Vinaròs rep una donació de llibres escrits en sistema Braille

La Biblioteca Municipal posa a disposició dels usuaris la donació bibliogràfica rebuda dels familiars d’Eva Criado

Vinaròs rep una donació de llibres escrits en sistema Braille

Eva Criado va nàixer a Barcelona l’any 1958 i va passar la infantesa a Vinaròs, fins que va tornar a Barcelona per realitzar estudis superiors. Seguint les passes del seu pare es llicencià en medicina i va exercir de metgessa dos anys a la nostra ciutat. Malauradament, la ceguesa la va obligar a abandonar forçosament la seua professió i va decidir estudiar Filologia Catalana i Pedagogia per treballar com a professora de català en instituts. Criado va ser un exemple de superació i energia vital, d’esforç per a seguir formant-se i gaudir de la seua passió per la lectura. Els seus últims anys de vida va residir a Vinaròs, la ciutat que l’havia vist créixer.

La principal característica dels materials donats és que estan escrits en el sistema Braille, mètode de lectoescriptura únic i universal que permet les persones cegues accedir a la cultura escrita. La col·lecció pretén donar suport a les inquietuds culturals i de formació del col·lectiu de persones cegues i deficients visuals, i és complement del material d’audiollibres que la Biblioteca posa a disposició dels socis a través de la plataforma d’eBiblio de la Comunitat Valenciana. La secció s’ha ubicat a la segona planta de l’edifici de Biblioteca i s’hi pot accedir en modalitat de consulta en sala o préstec a domicili.

La donació la conformen un total de 188 volums, de dimensions més grans que els volums habituals en lletra impresa. Les característiques d’aquests tipus d’obres fan que una edició d’una obra en braille ocupe diversos volums i que en ocasions arriben a triplicar o quadruplicar en extensió l’edició de la mateixa obra en tinta. Els materials es troben enquadernats en espiral o en cosit manual/mecànic.

Integren el lot 14 obres de lingüística i llengua catalana, anglesa, àrab i d’escriptura braille; 26 exemplars de narrativa; 17 llibres de poesia i 2 obres de teatre. S’hi poden trobar obres de Carles Riba, Jaume Cabré, Marta Rojals, Salvador Espriu, Gabriel García Márquez, Muriel Barbery, Almudena Grandes, Carlos Ruiz Zafón, Kate Morton, Camilo José Cela i Paul Auster, entre d’altres. Les monografies estan agrupades per temàtica i gènere.

A través de la web de la Biblioteca Municipal (https://biblioteca.vinaros.es/ca/contenido/sollicituds) els usuaris podran gestionar electrònicament l’encàrrec dels llibres i recollir-los posteriorment.

Directe