Els gossos de rabera d’Ares i la Rogativa a Sant Joan de Culla copen els focus del cap de setmana a l’Alt Maestrat

Dos esdeveniments en els quals aflora la tradició i les arrels de la comarca

El pròxim cap de setmana a l’Alt Maestrat se celebren dos esdeveniments entre si diferents però que representen fidelment les tradicions del territori. Es tracta del concurs de gossos de rabera organitzat a Ares del Maestrat i la rogativa a Sant Joan de Penyagolosa que es realitza des de Culla. Dos esdeveniments en els quals aflora la tradició i les arrels d’una comarca que continua oficiant les romeries centenàries, i que continua transmetent oficis cada vegada menys usuals però amb una història que perviu ancorada a l’Alt Maestrat.

Pel que respecta al concurs d’Ares del Maestrat, es tracta de la quinzena edició d’aquest torneig que reuneix pastors de tota la geografia espanyola i alguns arribats de França. La iniciativa, que està encapçalada pel pastor local Juli Bayot, s’ha programat principalment per al diumenge. Si bé, el dissabte s’ha reservat per a la presentació del llibre ‘De pastor a pastor’ de Joan Besalduch Mateu, una obra que reivindica i reconeix la figura i ofici del pastor.

Així doncs, el concurs del diumenge comença a les 10h amb les primeres competicions, dividides en dues fases. Una primera que serà fase classificatòria, i una segona en la qual només participaran els gossos amb major puntuació. A més, hi hauran dos concursos més: premi de fotografia relacionat amb els gossos participants i premi a la millor indumentària de pastor. D’altra banda, durant tot el cap de setmana s’han preparat visites guiades a la Nevera, a la Cova del Castell i al Barranc dels Molins, tres dels espais monumentals més importants del territori Human Land.

Pel que respecta a Culla, el retorn de la rogativa a Sant Joan de Penyagolosa, després de dos anys d’aturada obligada per la Covid-19, s’ha rebut amb ganes i emoció. Demà divendres 17 de juny se celebra de nou el camí penitencial fins a l’ermita, situada als peus del gegant Penyagolosa. La tradició perviu des de fa més de 600 anys, i en aquesta edició s’espera una participació molt elevada amb centenars d’assistents, que recorreran els 60 km que separen totes dues ubicacions.

Es tracta d’una rogativa declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial, pel respecte a unes arrels que romanen en l’ànima de la localitat. El seu recorregut creuarà per punts importants del Maestrat històric com Sant Bertomeu del Boi o la Font de l’Alforí, en una travessia entre muntanyes amb el pic del Penyagolosa guiant com un far. Després de dormir a Sant Joan, la rogativa tornarà a Culla el dissabte 18 amb el capvespre, quan un volteig de campanes i l’eixida dels ‘Pendons’ rebran als penitents. Ja a l’església es cantaran els gojos en honor al sant i començarà el compte arrere per a l’edició del 2023.

Directe