Peníscola comença l’estudi dels grafits navals per a la seua restauració i protecció

Els gravats es troben al Muro de Santa Bàrbara, en les proximitats del Museu de la Mar

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Peníscola havia encarregat un estudi i un projecte de restauració i protecció dels grafits navals trobats en els anys noranta al Muro de Santa Bàrbara, amb l’objectiu d’avaluar-los, restaurar-los i traçar un pla de posada en valor d’aquests.

Aquesta mateixa setmana la Universitat Politècnica de València, a qui la regidoria ha encarregat l’estudi, ha desplaçat un equip al municipi per a estudiar la zona i prendre imatges.

“Després d’emprendre diverses millores en el Museu de la Mar de la localitat, la seua modernització i reinterpretació, hem considerat indispensable seguir amb la posada en valor del nostre patrimoni com a poble mariner, estudiant i valorant els grafits navals que es troben en les proximitats del Museu, per a dur a terme una posterior intervenció de restauració i posada en valor per a la seua divulgació” ha explicat l’edil de l’àrea, Ramón Simó.

Patrimoni ja ha elaborat un informe preliminar en el qual s’adverteix la necessitat de conservació dels mateixos “així que no esperarem que altres administracions, competents en la matèria, emprenguen el projecte, és urgent fer-lo i hem arrancat ja” ha explicat el regidor.

Datarien dels segles XVIII o XIX
i són molt poc comuns

Durant el mes de febrer del present any, la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat va dur a terme un informe sobre els grafits, en el qual es refereix la necessitat d’intervindre en ells per a la seua restauració.

Aquests es troben gravats al Muro de Santa Bàrbara, entre el Baluard Nou i el del Príncep i sobre el penya-segat, en dos trams del mur disposats en bandes horitzontals d’altura variable entre 40 i 70 centímetres.
Es troben sobre un arrebossat de calç, existent al llarg de la cara exterior del mur i s’han comptat fins a setanta-cinc figures entre les quals es distingeixen diversos tipus de naus,
que pertanyen a models fonamentalment del segle XVIII i XIX segons dades aportades en un treball de recerca realitzat des del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de
Castelló.

El mateix informe confirma que aquest tipus de gravats “no són nombrosos en la nostra Comunitat, ni en tota les costa mediterrània, la qual cosa revaloritza el seu innegable interés cultural, a més de que els grafits són ja part consubstancial de la Muralla de Santa Barbara declarada Bé d’Interés Cultural”.

Després de conéixer aquest informe, el mes de març passat, Simó va mantindre una reunió a València amb els tècnics de la mateixa Direcció General als qui va informar de la voluntat del consistori d’estudiar els grafits per a la seua protecció, posada en valor i divulgació i va anar en aqueixa mateixa trobada quan es va posar sobre la taula la possibilitat de sol·licitar una subvenció autonòmica que contribuïra a sufragar part dels costos de l’estudi i de l’execució de l’obra de restauració.

Després d’aquesta trobada, Simó procedia a entrevistar-se amb l’arquitecta restauradora Pepa Balaguer, responsable dels principals estudis i intervencions en el patrimoni local dels últims anys; a qui va sol·licitar, al costat de l’equip de la UPV, el citat estudi dels grafits i posterior projecte de restauració.

“L’equip ja està en marxa, aquesta mateixa setmana han vingut sobre el terreny per a prendre imatges i estic convençut que el projecte serà molt interessant” ha assegurat.

Simó ha confirmat que el consistori ha concorregut a la convocatòria d’ajudes de la Generalitat Valenciana, per a museus i col·leccions museogràfiques permanents així com per a béns immobles de la Comunitat, per a sufragar part dels costos de l’estudi que s’està duent a terme, garantint la disponibilitat de recursos econòmics de l’àrea municipal de Cultura per a assumir els costos de l’estudi als quals no de cobertura la subvenció, així com als costos propis de l’obra de restauració.

Directe