Ereta i Espèrit sumen ja 11 trencalòs reintroduïts a la Tinença

S'alliberen a Bel dos nous animals procedents d'Andalusia i Àustria

Ereta i Espèrit sumen ja 11 trencalòs reintroduïts a la Tinença

El Parc Natural de la Tinença de Benifassà ha rebut avui a dos nous pollastres juvenils de trencalossos, procedents dels centres de cria de Guadalentín a Andalusia i de Haringsee a Àustria, en el marc de les actuacions del projecte de reintroducció d’aquesta espècie al territori.

L’alliberament ha tingut lloc en la pedania de Bel a Castelló i ha comptat amb la presència del director general de Medi natural i Avaluació Ambiental, Julio Gómez, la direcció general de la qual desenvolupa des de l’any 2018 el projecte de reintroducció “Benvingut de nou, Crebalòs”.

La Generalitat està duent a terme aquest programa de reintroducció per a portar de tornada a aquest ocell tan emblemàtic per a la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb el Govern d’Aragó, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la Vulture Conservation Foundation (VCF).

El director general de Medi natural ha assenyalat que el programa “consolida l’objectiu de restaurar la riquesa biològica de la Comunitat Valenciana, amb la recuperació d’aquesta espècie que es va extingir en aquest territori a la fi del segle XIX i que ha tornat a assentar-se i a sobrevolar el cel de la Tinença”.

Després de la solta d’avui, el projecte ha permès alliberar al Parc Natural de la Tinença de Benifasà un total d’11 exemplars, 5 mascles i 6 femelles, provinents de la xarxa europea de centres de cria i sumen en total 9 exemplars vius, la qual cosa es considera un alt percentatge de supervivència.

Els resultats de seguiment indiquen que cinc dels set individus reintroduïts (sense comptar els trencalossos alliberats aquest matí) segueixen en la zona d’alliberament el que demostra que el protocol d’aclimatació a la nova zona està donant bons resultats, els dos restants s’han desplaçat cap al Pirineu.

Amb la introducció d’aquests dos nous trencalossos joves, que els alumnes del Col·legi Rural Agrupat la Bardissa de Rosell han anomenat Ereta i Espèrit, són ja onze els pollastres d’aquesta espècie introduïts en aquest paratge natural.

Directe