Mor Paco Yeste, pioner del descobriment dels dinosaures a Espanya

Se'l pot considerar el precursor de la paleontologia a Morella, però també a la resta d'Espanya

Mor Paco Yeste, pioner del descobriment dels dinosaures a Espanya

Morella està de dol per la mort de Paco Yeste que ens ha deixat als 87 anys després d’una vida dedicada a la paleontologia en Morella i comarca però també per la resta d’Espanya. Yeste fou un dels pioners d’aquesta ciència en tot el país quan començaven a aparèixer ossos i no se li donava importància des de la comunitat científica.

Als 25 anys va arribar a Morella després d’una dura infància cuidant de les ovelles amb tan sols sis anys per les terres andaluses, també una adolescència de dur treball i una mili que quasi li costa la vida. Durant la seua vida va treballar de tot i sempre amb passió pel que feia, des de restaurar mobles fins a pintar quadres, criar coloms, vendre ceràmica, construir cases, granges o naus. Però la seua gran afició i allò que el va portar a ser conegut i reconegut fou la recerca de restes fòssils en Morella. I el fet és que Yeste es pot considerar el precursor de la paleontologia a Morella, però també a la resta d’Espanya, ja que ací a estes terres ell va començar a donar a conèixer al món que Espanya tenia restes de dinosaures i que la seua excavació, extracció i estudi era una tasca científica.

Durant anys va aconseguir extraure nombroses peces de gran rellevància i va posar al mapa al poble. Com a societat li devem seguir la seua lluita constant per mantenir sempre les restes en mans del poble Morella a la que queda clar que ha estimat del primer a l’últim dia i a la que va regalar totes les restes per fundar el museu Temps de Dinosaures. La seua xicoteta tenda davall de sa casa o als horts del Convent de sant Francesc ha donat fe de la peregrinació durant dècades de molts amics i centenars d’interessats en els dinosaures de tot el món.

A més, també fou president del Morella C.F. i un dels impulsors d’aquest esport al poble. Al llarg dels anys ha obtingut diversos reconeixements per la seua tasca, però el que destaca és el que en 2016 l’Ajuntament de Morella li va concedir per reconèixer-li el seu apassionat treball amb la creu de Santa Llúcia, la màxima distinció de la ciutat.

Directe