La invasió de Rússia a Ucraïna ens afecta a l’economia, especialment en energia i cereals

L'IPC, anomenat popularment com el cost de la vida, ja ha pujat un 7,4%

Una central de gas

La invasió de Rússia a Ucraïna, que s’ha convertit en una guerra entre ambdós països i ja porta una setmana desenvolupant-se, arrastrarà de forma inevitable l’economia de la resta de països especialment dels europeus com Espanya amb una nova pujada de preus molt generalitzada en tot tipus de productes. Així, els preus s’han disparat i ho continuaran fent segons apunten tots els experts al ritme del petroli, el gas i els cereals que són els principals productes que s’importen des d’aquests països en conflicte.

En el cas de l’energia, amb el gas i el petroli, és Rússia la principal font d’abastiment dels països europeus, pel que amb el tancament dels gasoductes i l’aturament de les importacions el preu seguirà pujant tant dels combustibles com de l’electricitat que posa el seu preu respecte als costos de gas. Significa això que pot haver-hi desabastiment de gas en Europa per fer electricitat? Pot ser, si EEUU no compleix els seus anuncis d’enviar més gas a Europa per substituir el rus, però no a Espanya que importa el 95% del que utilitza des d’Algèria amb tan sols un 5% provinent de l’est.

Els cereals seran els altres grans afectats, amb molta força a Espanya ja que gran part dels mateixos s’importen des de Ucraïna, especialment civà o ordi i panís. Aquests segueixen per alimentar una gegant ramaderia intensiva espanyola que no té la suficient capacitat agrícola productora per alimentar tots els seus animals. El més perjudicat serà el porc per ser en explotacions intensives que s’alimenten d’aquests cereals que veurà com pugen els preus amb la menor rendibilitat dels animals.

Tot junt el que produeix és un exponencial augment de la inflació coneguda popularment com el cost de la vida que ja ha arribat al 7,5%, una xifra històrica que no es produïa des de fa tres dècades i el que a la pràctica suposa un gran augment dels preus en tot tipus de productes des d’un cafè, o la barra de pa fins a un vehicle.

Directe