Torna la mascareta fins i tot per anar pel carrer

Els contactes directes amb un contagiat no hauran de fer quarantena si estan vacunades amb pauta completa

El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i els mandataris de les comunitats autònomes han anunciat un Consell de Ministres monogràfic extraordinari per a dijous en el qual s’aprovarà un Reial decret llei que reactivarà l’obligació de portar màscares en exteriors.

Sánchez també ha anunciat que es reforçarà la vacunació amb personal militar i que es posarà a la disposició de la sanitat pública la xarxa d’hospitals de les Forces Armades, però el president ha assegurat que “en absolut estem com al març o al desembre” i que la situació “no té res a veure amb 2020”.

El president ha anunciat, a més, que s’emetran autoritzacions temporals per a permetre la venda en farmàcies de determinats test d’antígens d’ús professional perquè estiguin a la disposició de tota la població.

Segons ha dit Sánchez, i tal com ahir va aprovar la Comissió de Salut Pública, les persones que hagen tingut contacte directe amb un contagiat no hauran de realitzar la quarantena en cas d’estar vacunades amb pauta completa.

Campanya de vacunació
de terceres dosis

El president del Govern també ha detallat com serà l’acceleració del procés de vacunació. L’objectiu, segons ha dit, és arribar al 80% de la població entre 60-69 anys vacunada amb tercera dosi abans que finalitzi l’any.

Respecte al recte de franges d’edat, l’objectiu del Govern és:

▸ 80% d’entre 50-59 anys en la setmana del 24 de gener
▸ 80% d’entre 40-49 anys en la primera setmana de març
▸ 70% amb la primera dosi pediàtrica en la setmana del 7 de febrer
▸ 70% amb la segona dosi pediàtrica en la setmana del 19 d’abril.

Sánchez també ha proposat augmentar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar les seves condicions laborals, reduint la temporalitat per sota del 8%. Per a això, els Presupestos Generals de l’Estat destinaran 292 milions d’euros a aquest pla, la major part transferits a les CCAA.

Sánchez també ha anunciat que a partir de l’1 de febrer, dins del certificat verd digital COVID, el període de validesa de la vacunació serà de 9 mesos des de la data de l’administració de l’última dosi. Està previst, a més, que se celebrin reunions de la Conferència de presidents durant la sisena ona.

Els presidents autonòmics de Galícia, Catalunya i Euskadi han coincidit a assenyalar que l’obligatorietat de l’ús de la màscara en exteriors i el reforç de la vacunació els sembla insuficient per a fer front a la sisena ona.

Urkullu ha demanat major seguretat jurídica per a les CCAA i també mesures decidides. Aragonés, per part seva, no ha fet referència als tocs de queda, però sí ha sostingut que les mesures anunciades per Sánchez són insuficients, assenyalant que no es pot esperar i que hauria de reactivar-se el fons COVID. Una proposta secundada també per Feijóo i Moreno Bonilla.

El president gallec ha demanat a més l’aprovació d’una llei pandèmies, en línia amb el que porta mesos reclamant Casado, ha demanat més test i més mèdics, i ha plantejat la possibilitat de suspendre cotillons de Nit de cap d’any i cavalcades. Feijóo, no obstant això, s’ha mostrat contrari a Díaz Ayuso sobre les quarantenes que haurien de guardar els contactes estrets de positius.

Directe