Morella vol protegir a una espècie de 250 milions d’anys

Es pretén crear una nova reserva de fauna silvestre a Vallivana

Morella vol protegir a una espècie de 250 milions d’anys

L’Ajuntament de Morella sol·licita a la Direcció de Medi Ambient de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, declarar reserva de fauna silvestre la bassa del pla de les bassetes del mont de Vallivana, on s’ha detectat la presència de Triops cancriformis. Aquesta espècie ja existia fa 250 milions d’anys als estancs com demostren els estudis i, per tant, cal protegir-la i evitar la seua extinció. Així, en els exemplars de Morella no s’aprecien diferències dels fòssils del Permià.

Així, es pretén protegir el pla de les bassetes, ja que és un espai de xicoteta extensió amb poblacions exepcionals d’espècies de fauna silvestre i albergar, temporalment, les fases vitals crítiques per a la seua supervivència. A més, es tracta d’un espai de titularitat pública i aquesta declaració li atorgarà unes normes de protecció en les que es determinaran les mesures de conservació a adoptar i les activitats que s’hauran de regular.

El regidor de Desenvolupament Rural i Medi Ambient, Joel Pascual, ha destacat que “s’ha localitzat aquesta espècie anterior a l’existència dels dinosaures al mont de Vallivana, dins del terme de Morella, la qual cal protegir i garantir la seua supervivència”. L’edil ha explicat que “la declaració de reserva de fauna silvestre és totalment compatible amb els diferents usos d’aquest mont públic, així com l’aprofitament dels seus recursos” i ha afegit que “el pla de les basses compta amb les característiques idònies perquè es puga reproduir el Triops cancriformis quan baixa el nivell de l’aigua en la zona”.

Cal explicar que el mont de Vallivana ja compta amb una altra zona de reserva de fauna silvestre per l’ofegabous, ubicada en la bassa que trobem davant del santuari. Aquesta és una espècie endèmica de la zona, la qual també està protegida.

Directe