Sanitat activa l’alerta per calor alta a tota la comarca dels Ports

També afectarà aquest dijous a Benassal o Culla de l'Alt Maestrat

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les previsions de vigilància realitzades en el marc del Programa de Prevenció i Atenció dels Problemes de Salut derivats de les Temperatures Extremes, ha activat per a aquest dimecres i per al dijous l’alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39°) en la zona termoclimática 1 de la Comunitat Valenciana.

Aquest augment de temperatures ha provocat que s’active el protocol per a advertir a la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Recomanacions
davant la calor

Es recomana evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia (entre les 12 i les 16 hores), protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l’ombra, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

A més, quan es per a o estaciona el cotxe en la via pública, mai cal deixar ni a persones ni mascotes perquè en el seu interior s’aconsegueixen temperatures molt elevades.

La ciutadania pot consultar més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

↳ L’alerta sanitària afecta a 22 municipis
▸ Ares del Maestrat
▸ Benafigos
▸ Benassal
▸ Castell de Cabres
▸ Castellfort
▸ Xodos
▸ Cinctorres
▸ Culla
▸ Forcall
▸ Herbers
▸ La Mata
▸ Morella
▸ Olocau del Rei
▸ Vilafranca
▸ Palanques
▸ Portell
▸ La Pobla de Benifassà
▸ Sorita
▸ Todolella
▸ Vallibona
▸ Villores
▸ Vistabella

En el marc del Programa de Prevenció i Atenció dels Problemes de Salut derivats de les Temperatures Extremes de la Comunitat Valenciana s’elaboren diàriament mapes de risc amb les previsions de temperatura durant tres dies consecutius en les 29 zones termoclimáticas que hi ha establides en la Comunitat Valenciana. En aquests mapes s’indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem) que marca una sèrie d’actuacions i intervencions per part de Sanitat en funció del risc.

Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública, s’ha de detectar un nivell de risc alt o extrem (taronja o roig) almenys dos dies consecutius. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’alerta sobre el risc de temperatures elevades i s’ofereixen consells i s’expliquen les mesures preventives que cal adoptar.

Directe