La mascareta deixarà de ser obligatòria al carrer el dia 26

S'ha de fer servir a tot arreu des de juliol de 2020

El president del Govern ha posat data a una de les notícies més esperades de la desescalada. Pedro Sánchez anuncia que a partir del pròxim 26 de juny no portarem màscara a l’aire lliure. Per a això se celebrarà dijous que ve un Consell de Ministres extraordinari en el qual es decidirà que ja no siga obligatori l’ús de màscara a causa de la pandèmia de coronavirus. “Els nostres carrers, els nostres rostres recuperaren en els pròxims dies el seu aspecte normal”, ha destacat Sánchez durant la seua intervenció en la clausura de la Va reunir Cercle d’Economia que se celebra a l’Hotel W de Barcelona.

“Aquest serà l’últim cap de setmana amb màscares en els espais a l’aire lliure”, ha celebrat el president, que ha destacat que les previsions que va fer el Govern no sols són optimistes sinó que “es quedaran tales”.

Aquesta mateixa setmana, el dimecres 16 de juny, Sánchez ja va avançar que Espanya ha aconseguit “velocitat de creuer en la vacunació” i que “prompte” anàvem a poder abandonar les màscares al carrer. “En uns dies tindrem més de 15 milions de persones amb pauta completa i en unes setmanes, el 50% de la població almenys amb una”, va dir llavors.

Amb màscara a l’aire lliure
des de juliol de 2020

El Ministeri de Sanitat va fer obligatori l’ús de màscares en la via pública a través de l’Ordre SND/422/2020 que va entrar en vigor el 21 de maig de 2020. Aqueixa ordre explicava que era obligatori l’ús de màscares “en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobe obert al públic, sempre que no siga possible mantindre una distància de seguretat interpersonal d’almenys dos metres”.

S’establia que les persones de sis anys d’ara en avant haurien de portar-la quan es donara aqueixa circumstància en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobara obert al públic. L’ordre assenyalava que era també recomanable per als xiquets d’entre 3 i 5 anys i que preferentment hauran d’usar-se les màscares higièniques i quirúrgiques, que cobrisquen nas i boca.

Aquesta imposició de la màscara es va mantindre en la llei Llei 2/2021, de 29 de març, de “mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19”. Aquesta norma establia l’ús obligatori de màscares per totes les persones majors de sis anys en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobe obert al públic. També s’establia l’obligatorietat en els mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús, o per ferrocarril, transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili.

La mesura es va adoptar a diferent ritme en les diferents comunitats autònomes, sent la primera a adoptar la mesura Catalunya, que va obligar a usar màscara al carrer el 9 de juliol. L’última va ser Canàries, on no va ser obligatori fins al 13 d’agost. A Andalusia es va obligar des del 15 de juliol; a Aragó i Astúries, des del 14 de juliol; el 13 de juliol ho va fer obligatori Balears, i així la resta de regions, que es van anar unint a la mesura el mes de juliol.

Directe