Dos avions amb vacunes Pfizer aterraran cada setmana en la Comunitat Valenciana

Aquesta setmana es fa una prova pilot per a començar ja a juny

Un dels avions amb material, a l'abril de 2020

La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana informa que a partir d’aquesta setmana els enviaments de Pfizer es rebran en l’aeroport de Manises tots els dilluns i dimecres. Aquesta decisió parteix de Pfizer/UPS per a evitar incidents en el transport aeri, perquè a partir d’un nombre de quilos, el gel sec no pot transportar-se en un únic avió i l’augment del nombre de safates que es produirà amb destinació a la Comunitat Valenciana obliga a desdoblegar la comanda. Aquesta setmana està prevista l’arribada de 181.350 vacunes -90.090 primer vol i 91.260 en el segon- i s’està realitzant una prova pilot del que serà ja la dinàmica habitual del mes de juny.

Així, a partir de la setmana vinent, els enviaments de Comirnaty de Pfizer es rebran dos dies a la setmana. Les vacunes de Pfizer han de transportar-se amb quantitats importants de gel sec per a mantindre la vacuna a una temperatura inferior a -70 graus centígrads, tal com marca el fabricant.

El gel sec és diòxid de carboni en estat sòlid, que passa a estat gasós sense abans passar per fase líquida. Aquesta circumstància és problemàtica perquè existeix el risc que poguera incapacitar a la tripulació de l’avió. És per això que el gel sec es considera un objecte perillós en l’aviació i el seu transport aeri està seriosament limitat.

Les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat continuaran custodiant el trasllat de vacunes des de l’aeroport de Manises i el departament de Sanitat Exterior de la Delegació del Govern s’encarrega de certificar-les abans d’entregar-les a la Conselleria de Sanitat Universal de la Generalitat Valenciana. El vol d’aquest dilluns ha arribat a les 06.43 hores a l’aeroport de Manises, procedent de Colònia (Alemanya).

Directe