Les bandes de música de la Comunitat són ja Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya

Hi ha registrades 550 societats musicals amb més de 1.100 bandes i més de 200.000 socis

Les bandes de música de la Comunitat són ja Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya
Imatges del vídeo "Terra de Música"

El Consell de Ministres ha declarat avui com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en considerar que es tracta d’un “moviment únic” que compta amb 550 societats federades.

Segons ha informat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, la decisió s’ha adoptat a petició del Ministeri de Cultura, per estar davant un “extraordinari fenomen” d’associació que suposa “una eina fonamental per a la convivència de diferents estrats de la societat”. Es tracta d’un “moviment únic” on hi ha registrades 550 societats musicals amb més de 1.100 bandes i més de 200.000 socis i sòcies.”És una tradició d’enorme valor cultural que queda així salvaguardada”, ha conclòs.

La declaració ve d’un compromís que el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, va adquirir l’any passat quan es va reunir a València amb la Federació de Societats Musicals Valencianes. Un compromís confirmat, ha recordat Cultura, el passat 21 de març en la visita de Rodríguez Uribes a Lliria, Ciutat Creativa en la categoria de Música per la UNESCO.

“Les bandes de música, els seus centres educatius i les Societats Musicals que les sustenten representen una aportació importantíssima al món rural, atés que suposen una porta oberta a la cultura, l’educació i la creativitat per a la població”, ha matisat el Ministeri, que ha estacat el “creixent protagonisme” de les dones en les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. A més, les Societats Musicals suposen un recurs per al desenvolupament local, tant a través del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu desenvolupament.

En l’actualitat hi ha registrades un total de 550 Societats Musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes, més de 200.000 socis, 600 centres educatius (400 escoles de música i 170 escoles d’educands i 30 centres autoritzats), la qual cosa representa més de 5.000 professors.

Video Thumbnail
'Terra de Música'
El Consell de Ministres ha declarat avui com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en considerar que es tracta d'un "moviment únic" que compta amb 550 societats federades. Segons ha informat en la roda de premsa posterior
Vídeo “Terra de música”

“És un honor immens per a aquesta província
que viu al compàs de la música de banda”

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha celebrat el nomenament, confirmat aquest mateix dimarts, de les bandes musicals de la Comunitat Valenciana com a patrimoni cultural immaterial d’Espanya. Martí ha manifestat que aquest reconeixement, aprovat pel Govern espanyol en sessió de ministres, “és un honor immens per a aquesta província que viu al compàs de la música de banda”. En aquest sentit, ha enviat una felicitació a les més de huitanta societats musicals que hi ha federades a les comarques castellonenques i que, en la seua opinió, conformen “un dels teixits associatius més extensos, rics i representatius de la nostra terra”.

Martí també ha destacat que “amb aquesta declaració la nostra cultura més nostra guanya en protecció institucional i en prestigi, tant dins com fora de les nostres fronteres”. Des de la Diputació, ha dit, “seguirem recolzant aquest sector perquè continuen formant noves generacions de persones apassionades per la música i la cultura de la seua província”.

Directe