Cantavieja adquireix el llibre “Vida militar i política de Cabrera”

Una nova peça per a la col·lecció del Museu de Guerres Carlistes

Cantavieja adquireix el llibre “Vida militar i política de Cabrera”
A les imatges, diferents pàgines del llibre

L’Ajuntament de Cantavieja ha adquirit recentment una nova peça per al Museu de Guerres Carlistes que se situa en la localitat. La peça en qüestió és el llibre titulat “Vida militar i política de Cabrera”, escrit per Bonaventura de Còrdova, advocat i auditor honorari de guerra. Es tracta del primer tom de la col·lecció dedicada als actes bèl·lics del General Ramon Cabrera, més conegut com “El Tigre del Maestrazgo”, un dels militars més combatius i reeixits del carlisme. L’autor era un gran admirador de Cabrera i va publicar una extensa biografia de quatre toms sobre la vida del militar. Aquesta obra no sols és la més àmplia biografia escrita sobre el cabdill carlista, sinó que ha servit de base per a moltes altres posteriors.

Bonaventura de Còrdova i el General Cabrera es van conéixer personalment, ja que l’historiador li va demanar informació al militar per a escriure en la seua biografia, d’unes 1800 pàgines. A Cabrera li va agradar tant el projecte que, a més de proporcionar-li tota la documentació necessària, va escriure per al seu llibre un epíleg de 60 pàgines.

La peça és un element original de 1844, de la Impremta i fosa de Don Eusebio Aguado. Es troba en molt bon estat, probablement perquè pertanyeria a una biblioteca particular carlista. Destaquen els dos gravats que apareixen en el tom: el primer de Cabrera durant la seua època de seminarista i el segon de la seua mare, María Griñó, a l’edat de 25 anys.

Per a l’adquisició d’aquest volum, l’Ajuntament de Cantavieja ha comptat amb l’orientació de Pedro Rújula, director del Museu de Guerres Carlistes, i amb la col·laboració de la tècnica de Patrimoni de la Comarca del Maestrazgo. Gràcies a les seues valoracions, el consistori continua ampliant la col·lecció del Museu, dotant-la de més valor.

Una de les pàgines de “Vida militar i política de Cabrera”

Rújula és professor d’Història Contemporània de la Universitat de Saragossa i s’ha especialitzat en l’estudi dels fenòmens polítics, socials i culturals en els orígens del món contemporani. És autor de diferents treballs publicats, entre els quals es troben alguns llibres dedicats al carlisme.

El Museu de les Guerres Carlistes de Cantavieja proposa un viatge en el temps per a descobrir aquelles muntanyes que en el segle XIX van saltar a la primera plana de l’actualitat com a reducte de la insurrecció carlista. El segle XIX va ser un segle de conflictes per als pobles del Maestrazgo. Cantavieja es va convertir en capital del carlisme i des de les seues muralles medievals el general Cabrera conformava un fort exèrcit.

A més del nou llibre adquirit, en el Museu poden trobar-se altres peces originals de gran valor, com a gravats, il·lustracions, premsa de l’època, llibres… El Museu de Cantavieja es contempla com un centre de documentació important sobre les guerres carlistes del s. XIX al seu pas pel Maestrazgo.

Directe