Els Bombers es preparen davant l’alerta taronja per fortes pluges

Les previsions apunten a precipitacions acumulades en una hora de 40 l/m2

Els Bombers es preparen davant l’alerta taronja per fortes pluges

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) ha posat en alerta a tots els seus dispositius per a ser activats de manera immediata en cas de ser necessari davant l’alerta taronja decretada a partir de la vesprada del dijous 26 de novembre i durant tota la jornada del divendres 27 per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que contempla la possibilitat de registrar precipitacions de fins a 40 litres per metre quadrat en només una hora en qualsevol punt de la província.

L’activació de recursos, segons ha assenyalat el diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez, “es realitzarà gradualment segons les necessitats puntuals de cada moment i cada zona operativa”. Ibáñez, en aquest sentit, ha demanat a la població “prudència” i que s’informen de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través de l’Aemet i GVA112.

El CPBC té operatius els quatre parcs de bombers professionals situats a Benicarló, Oropesa, Nules i Segorbe i els cinc de bombers voluntaris a Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta, la qual cosa suposa un total de 26 camions autobomba secundats per 52 equips d’acovardisca dividits en 10 electrobombes, 34 motobombes i 8 turbobombes. D’altra banda, també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló. Així mateix, està preparada també la unitat de voluntaris de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a actuar de manera immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers.

Al costat de tot aquest dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la Unitat de Rescat en Muntanya (URM) i la Unitat de Rescat Aquàtic (URA) amb efectius distribuïts als parcs de bombers professionals. La URA disposa d’un vehicle remolque dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar. A més, compta amb dues embarcacions zodiac de rescat en baix calat, tres motos aquàtiques de rescat, cinc pots de rescat en zones d’aigua estancada i tres embarcacions semi-rígides bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Oropesa i Borriana.

La Unitat de Maquinària i Logística (UML), d’altra banda, també està totalment operativa per a reforçar als dispositius de bombers amb equipament de maquinària pesada i equips per a treure aigua en grans cabals i per a actuar posteriorment en zones amb infraestructures afectades per la pluja. La UML disposa de tres pales frontals carregadores, una pala mixta, tres camions polivalents amb grua, tres tractors amb calaix tralla, un rulo compactador i diferent equipament auxiliar.

Consells per
a la població

Des del CPBC es recomana a la ciutadania en general que, de no ser estrictament necessari, s’evite circular per carretera. En cas de fer-ho, en cap concepte s’han de travessar zones inundades, ni llits de rius i barrancs encara que es crea poder fer-ho. També és important evitar programar activitats a la muntanya, especialment en zones pròximes a llits de rius i barrancs.

En l’habitatge és important revisar les canalitzacions i baixants d’aigua, així com assegurara que els desguassos de terrasses exteriors estan nets per a evitar acumulacions d’aigua.

Des del Centre Provincial de Coordinació del CPBC es gestionarà, en coordinació amb l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències (AVSRE) i la resta d’administracions implicades, tot el dispositiu d’actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.

Directe