‘Cortometrando’ retratarà la pandèmia a Herbers o Rossell

Diputació ha presentat la vuitena edició del certamen, enguany apostant pel documental

‘Cortometrando’ retratarà la pandèmia a Herbers o Rossell

El festival de curtmetratges de les comarques de Castelló, ‘Cortometrando’, es renova aquest 2020 de dalt a baix. La Diputació Provincial ha presentat aquest migdia la vuitena edició del certamen, que per primera vegada deixa de costat el gènere de ficció per a centrar-se en el documental.

“Comptem amb un festival plenament consolidat dins del panorama audiovisual valencià i espanyol, estàvem contents amb el format però hem volgut donar-li un gir de 180 graus que faça augmentar el seu interés entre els cineastes i públic d’arreu”, ha explicat el president de la Diputació, José Martí, qui ha clausurat la presentació. En paraules de Martí, “aquest canvi farà que, enguany, es projecten en les grans pantalles històries més pròximes contades per la nostra pròpia gent”. “No hi haurà actors”, ja que els curts se centraran en els relats de com han viscut el confinament des de les seues cases a l’interior de Castelló. Es tracta de retratar, diu, “una realitat, la de les zones rurals, on no han arribat els focus mediàtics i que han patit també la cruesa de la malaltia”.

En aquesta edició, les càmeres es desplagaran pels nuclis i termes de Gaibiel, Argelita, Suera, la Torre d’en Besora, Rossell i Herbers, sis municipis que amb ‘Cortometrando’ “podran guardar per a la posterioritat un record gràfic del que ha significat aquest moment històric que vivim com és la pandèmia”, ha explicat la diputada de Cultura.

Per a la producció de cada obra, l’àrea de Cultura destinarà 900 euros. Per a Sanz, “ha estat tot un repte revolucionar el format de ‘Cortometrando’, pel qual seguim apostant com a gran aparador dels cineastes castellonencs i de la xicoteta indústria audiovisual castellonenca”.

En la presentació de l’edició actual, la huitena, s’ha fet l’entrega simbòlica de les claquetes amb les que arrancaran el rodatge de cada escena als sis directors finalistes. Aquests són Paula Lorenzino, que rodarà ‘Foreign Masovers’; Nerea Pavón, que dirigirà ‘¿Qué puedo hacer y qué no?; Aída Antonio, amb ’10 anys després’; Héctor Martín, director de ‘La distancia’; Álex Brau, que presentarà el curt ‘Movent muntanyes’; i, per últim, Ibán Asensio, amb ‘Pandemic XXI’. A banda dels cineastes també han estat presents els alcaldes i alcaldesses dels municipis seleccionats.

Des de la direcció del festival, el seu director, Sergi González, qui ha dirigit set de les huit edicions, ha animat els equips escollits a donar el millor de si mateixos i ha posat en valor la força que té aquest projecte per a promocionar l’interior provincial. En aquest, ha mencionat que des de 2013 s’han rodat 45 curts en sengles localitats de Castelló que han estat visionats en múltiples festivals de tot el món.

A partir de hui comença l’esperada producció dels sis curts documentals. Durant els pròxims dies es tancaran els últims detalls amb les autoritats municipals de cada població perquè els rodatges comencen en poc menys d’una setmana. La data límit per a tindre enllestides les peces documentals s’ha marcat per al 30 de novembre.

La gala, per a
desembre

La gala tindrà lloc abans d’acabar l’any, però, aquest 2020 s’haurà d’adaptar a la normativa sanitària per la Covid-19, el que farà que la cerimònia veja reduït considerablement el nombre de públic assistent. Com de costum, en ella es faran públics els noms dels dos curts guanyadors, el millor d’acord al jurat i el més valorat pel públic, que votarà durant el transcurs de l’acte. Pròximament se’n donaran més detalls.

Cal destacar que ‘Cortometrando’ és dels pocs festivals de curtmetratges que premia el guanyador amb una dotació suficient per a sufragar les despeses de promoció nacional i internacional, amb un primer premi dotat de 1.700 euros.

Directe