Es podrà anar a una segona residència durant la fase 1

El ministeri de Sanitat ha explicat aquest dissabte novetats sobre què està permès

L'Alameda de Morella, aquest dissabte

Aquest dissabte el ministeri de Sanitat ha avaluat novament la normativa a seguir durant la fase 1 de la desescalada, que comença aquest dilluns al Departament de Salut de Vinaròs. A banda de les possibilitats ja conegudes de reunió de més de 10 persones o l’obertura es terrasses dels bars a un 50% de la capacitat se n’afegeixen altres noves o que no estaven de tot clares.

▸ Es poden fer desplaçaments per a anar a pernoctar a una segona residència ja que “es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència a efectes del procés de desescalada”. D’aquesta manera, per exemple, algun veí de Morella que tinga casa a Vinaròs o Peníscola podria anar-hi.

▸ Està permès el desplaçament a hotels i allotjaments turístics dins del mateix departament sanitari.

▸ Es poden reobrir els concessionaris de cotxes.

▸ Poden reobrir les ITV.

▸ Es reprenen les Loteries i Apostes de l’Estat.

▸ Als llocs de culte, que poden obrir a un terç de l’aforament, no es pot distribuir fullets ni ajuntar-se persones al cor. Tampoc es pot tocar o besar relíquies o altre objectes ni donar-se la mà durant la pau.

▸ Poden obrir els centres educatius, però només per a “la desinfecció, matriculació i condicionament” dels centres-

▸ Les biblioteques poden obrir per al préstec de llibres però ells llibres estaran guardaran una quarantena de 14 dies fins que un altre lector el puge agafar.

▸ Es permet la reobertura d’espectacles culturals amb un terç de l’aforament però l’entrada i l’eixida té que tindre la garantia de poder-se fer de forma escalonada.

▸ Per a les localitats de més de 5000 habitants, les Comunitats Autònomes poden moure les franges horàries de passeig, eixides amb xiquets i esport dues hores per adequar-ho a les condicions climatològiques, sempre que no s’incremente la duració total de cada franja.

▸ En aquestes localitats de més de 5000 habitants es tindrà que fer esport o passejar a primeres hores del matí o de la vesprada, però en canvi es podrà anar al bar a qualsevol hora mentre estiga obert.

▸ A les terrasses dels bars es manté la xifra de un màxim de 10 persones, però podran ser-ne més si aquestes persones han conviscut juntes durant el confinament.

Tot i això, des de Sanitat es recorda que encara estem en Estat d’Alarma i que l’alleugeriment del confinament no implica que no hi hagi perill pel coronavirus, que “continua estant ahi”. I també es recorda que tot allò que està permès no s’ha de fer obligatòriament.

Directe