Dos nous contagis de coronavirus al territori

No s'ha registrat cap mort per covid-19 al Departament de Salut de Vinaròs

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha explicat que el document aprovat pel Consell de Ministres per a organitzar la desescalada per fases de les diferents regions d’Espanya recull la capacitat propositiva de les comunitats autònomes.

En aquest sentit, Barceló ha anunciat que la Comunitat Valenciana plantejarà la possibilitat que aquesta desescalada es produïsca per Departaments de Salut i no per províncies, atenent diferents indicadors sobre l’evolució de la pandèmia i la capacitat sanitària en les diferents zones del territori valencià.

D’aquesta forma, i amb el secundat d’informes epidemiològics i tècnics, la Conselleria de Sanitat pretén que cada departament avance en el desescalat en funció de la seua situació particular.

No obstant això, la consellera ha remarcat que “hem de ser molt prudents en cadascuna de les fases, per les quals anirem transitant”. “Es tracta que, cada vegada que conquistem una fase, siguem capaces de consolidar-la i tindre perfectament controlada l’epidemiologia i els nous contagis per a poder fer un seguiment i conducta a les possibles mesures d’aïllament que s’hagen de prendre”.

Aquests informes es basaran en una sèrie d’indicadors, que es fan arribar de manera diària al Ministeri, com el nombre de casos positius, el número de test que s’han realitzat, les persones que han sigut hospitalitzades o el nombre de persones que es troben en UCI.

Així mateix, es basaran també en altres indicadors, com la capacitat dels serveis de salut pública per a fer un seguiment dels casos, la capacitat del sistema sanitari per a reforçar els llits hospitalaris i d’UCI o la capacitat de poder fer un seguiment a través de l’atenció primària.

Barceló ha recordat que la desescalada s’ha plantejat a nivell nacional en quatre fases diferents que s’estendran, inicialment, fins al 21 de juny. La primera, o fase 0, començarà el 2 de maig i contempla l’eixida controlada de menors, majors i convivents, l’esport de manera individual a l’aire lliure, l’obertura de xicotets locals amb cita prèvia per a l’atenció individual de clients, com a recollida de menjar a domicili, i la preparació de locals públics amb mesures de protecció.

També permet entrenaments individuals d’esportistes, professionals i federats i entrenaments bàsics de lligues professionals, tots ells sense contacte, i l’atenció d’horts urbans o familiars pròxims al domicili, ha explicat la consellera.

D’altra banda, s’obriran els arxius i s’incorporaran els treballadors i treballadores socials, que podran fer un seguiment de les situacions socials que s’estiguen produint en aquests moments.

Cada vegada que el Govern central òbriga una nova fase, la Conselleria de Sanitat traslladarà quin és el pla de la Comunitat Valenciana per a cadascuna d’elles, informant de franges horàries o mesures especials que s’adopten en el territori.

Barceló ha acabat amb un missatge per a la població en general: “Ací els necessitarem de tots vostés; tots hem d’estar compromesos amb les diferents fases que anirem recorrent, perquè és la millor garantia que podrem complir i que serem capaces de controlar la pandèmia mentre es van implantant les diferents mesures per a poder arribar a la nova normalitat”.

Les altres suposen el 55,8%
del total de casos

D’altra banda, Barceló ha actualitzat la informació sobre la incidència del coronavirus en la Comunitat Valenciana i ha destacat que les altes suposen ja el 55,8% del total de casos positius en la Comunitat.

Fins al moment, s’ha donat un total de 6.599 altes (176 des de l’actualització d’aquest dimarts): 847 a la província de Castelló, 2.492 en la d’Alacant i 3.260 a la província de València. Les altes, per tant, suposen ja el 55,8% del total de casos positius en la Comunitat.

A més, s’han detectat 158 nous casos positius: 23 es troben a la província de Castelló, 80 en la d’Alacant i 55 en la de València.

Amb els 158 nous casos positius, el total s’eleva a 11.816, dels quals es troben actius en aquests moments 3.992. Els casos actius representen en aquests moments al voltant del 33,7% del total de positius des de l’inici de la pandèmia. Del total, 716 es troben ingressats a l’hospital (37 menys que ahir) i 135 d’ells en l’UCI, una xifra que continua en descens.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 1.627 a la província de Castelló, actius 598 (71 hospitalitzats, 13 d’ells en l’UCI), 4.005 a la província d’Alacant, actius 1.071 (167 hospitalitzats i 54 d’ells en l’UCI), i 6.184 a la província de València, actius 2.323 (478 hospitalitzats i 68 d’ells en l’UCI).

Fins a l’actualitat s’han produït un total de 1.225 defuncions en la Comunitat Valenciana: 182 a la província de Castelló, 442 a l’Alacant i 601 en la de València.

El nombre de casos actius de professionals de la Sanitat és de 762 en aquest moment (80 a la província de Castelló, 294 en la d’Alacant i 388 a la província de València). Han rebut ja l’alta 1.281 persones.

Quant al nombre de proves realitzades per a la detecció de coronavirus, s’han dut a terme un total de 138.041 (107.696 a través de PCR i 30.345 a través de test ràpids). De totes elles, han donat un resultat negatiu 112.113 (84.825 amb PCR i 27.288 per test ràpids).

Roda de premsa íntegra de la consellera de Sanitat, Ana Barceló

Actualització de la
situació en residències

La consellera ha actualitzat també la situació de les residències de la Comunitat Valenciana. El 43% de les residències que han presentat algun cas positiu, ja no té cap, i en aquests moments hi ha casos en 84 centres (14 a la província de Castelló, 18 en la d’Alacant i 52 a la província de València).

· Residents que han donat positiu: 1.962
· Personal treballador que ha donat positiu: 603
· Residents que han mort: 452

En aquests moments, es troben sota vigilància activa de control sanitari 29 residències en la Comunitat Valenciana: 8 a la província de Castelló, 8 a la província d’Alacant i 13 a la província de València.

Gràfic en temps real

Les dades al
nostre territori

Entrant al cas concret del territori que forma part del Departament de Salut de Vinaròs, que inclou a les localitats del Baix Maestrat i totes les dels Ports excepte Vilafranca, Castellfort i Ares del Maestrat, després de quatre dies en que no s’havia registrat cap contagi i el total de casos positius s’havia quedat en 180, en les darreres 24 hores cal sumar 2 nous contagis comptabilitzats.

Pel que fa a les morts, després de les dues defuncions que es sumaven ahir al comput, no se n’ha produït altra en tot el territori, pel que en el total de la pandèmia cal lamentar 27 defuncions relacionades amb el coronavirus.

A preguntes dels periodistes, la consellera ha apuntat que, tal i com va proposar diumenge el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig a la conferència telemàtica de presidents autonòmics, es proposarà al Ministeri de Sanitat que la unitat territorial de referència que servisca per determinar si es pot passar d’una fase a una altra de la desescalada siga per departaments de salut i no per les províncies que va anunciar dimarts el president del govern Pedro Sánchez.

Directe