20.000 infermers de la Comunitat Valenciana poden ja receptar medicaments

Es pretén ampliar les competències d'infermeria, la qual cosa evitarà l'automedicació i la despesa sanitària

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha signat una resolució per la qual s’acredita als infermers i infermeres que estan desenvolupant la seva activitat professional en el sistema públic valencià de salut per a la indicació, l’ús i l’autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà.

Amb aquesta mesura, que s’emmarca directament en el Marc Estratègic del Ministeri per a impulsar l’actualització de l’Atenció Primària, la Comunitat Valenciana es converteix en la segona amb major numero de professionals acreditats per a la prescripció, per darrere d’Andalusia.

El requisit per a acreditar la competència en prescripció a aquests professionals és que tinguin una experiència professional mínima d’un any. La base de dades de la conselleria reflecteix que, en data d’avui, són més de 20.000 els infermers i infermeres dels centres públics que porten més d’un any treballant en institucions sanitàries.

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, entén, a més, que agilitar el procediment d’acreditació amplia les competències d’Infermeria, la qual cosa redundarà en un major control de la medicació dels pacients. “Es guanya en seguretat, es redueix l’automedicació i els efectes secundaris dels fàrmacs i disminuirà la despesa farmacèutica”, explica la consellera.

S’espera que l’acreditació dels infermers i infermeres disminuirà a més la pressió assistencial en els centres d’Atenció Primària. “I es reduirà la despesa sanitària en permetre un major control de l’ús dels medicaments per part d’aquests professionals, que tenen un contacte més freqüent i directe amb els pacients”, afegeix Barceló, “com així ha ocorregut als països que ja han implantat aquesta mesura”.

En aquests moments, la Conselleria que dirigeix Ana Barceló ha iniciat la tramitació d’un decret que regularà el procediment d’acreditació per a tots aquells infermers i infermeres que no siguin acreditats ara: els qui desenvolupin la seva activitat en el sistema sanitari privat, i aquells que no hagin aconseguit el requisit de l’experiència mínima d’un any en el moment de la publicació de la resolució.

Cal recordar que per a ser acreditats per a la indicació, ús i autorització de medicaments i productes sanitaris d’ús humà, el Reial decret 954/2015, de 23 d’octubre, del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, contempla igualment l’opció de realitzar un curs de formació especifico.

A aquest efecte, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha contactat ja amb totes les universitats valencianes perquè puguin oferir un curs de formació als infermers recentment graduats, que serà acreditat per la EVES, la qual cosa a la llarga evitarà l’exigència de l’any d’experiència professional.

Directe