La Festa de la Carxofa registra unes dades de participació sense precedents

La Demostració Gastronòmica va servir 18.000 racions i els restaurants pengen el cartell de complet

La Festa de la Carxofa registra unes dades de participació sense precedents

Enguany, la Festa de la Carxofa ha viscut la seua edició més multitudinària i ha aconseguit xifres de rècord en participació i promoció. En la Demostració Gastronòmica de diumenge es van servir les 18.000 racions previstes, 3.000 més que l’any anterior, amb els carrers plens fins a la bandera de persones atretes per les magnífiques receptes dels restaurants que hi van participar.

La Torrada popular, dissabte, va arribar quasi als 3.000 quilos de carxofes, 500 més que l’any anterior, i el showcooking dels germans Torres que va tindre lloc el dissabte de matí, va omplir la carpa de més de 800 persones vingudes de diferents parts de la Comunitat Valenciana i Catalunya. També el Mercat Municipal va duplicar i en alguns casos triplicar les vendes del cap de setmana i els més de 40 expositors de la Fira de Productes Gastronòmics i de Proximitat del dissabte 26 van poder vendre el seu producte a gran quantitat de gent. Una altra dada a destacar han sigut les més de 4.200 visites entre visites guiades i individuals que s’han realitzat als edificis del centre històric de Benicarló i al Puig de la Nau i que a més, alimenta aquesta festa d’interès cultural.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha declarat que «aquesta edició de la Festa de la Carxofa ha tingut un èxit sense precedents ja que les xifres s’han disparat respecte dels anys anteriors». Tant l’alcaldessa com el regidor d’Agricultura, Domingo Roca, han afirmat que «estem molt contents, hem superat totes les previsions i de cara a la pròxima edició ampliarem i diversificarem l’oferta per tal de millorar la qualitat de la programació».

Respecte a l’ocupació hotelera, com ha reconegut l’alcaldessa de Benicarló, «els hotels i hostals de la ciutat han estat al complet al llarg del cap de setmana, una situació similar a la que han viscut els municipis de la nostra comarca gràcies a l’atracció de la festa. A més, Benicarló ha acollit al voltant de 300 caravanes al llarg del cap de setmana».

Tant Miralles com el regidor d’Agricultura, Domingo Roca, s’han mostrat satisfets amb la visita dels germans Torres, i han destacat que «és important tenir el suport de xefs tan reconeguts que, a més, tenen la carxofa de Benicarló a la carta dels seus restaurants amb estrelles Michelin, per aconseguir una major repercussió d’aquesta festa que és un dels motors econòmics principals de la nostra ciutat».

Tanmateix, també han volgut agrair la presència i suport de les autoritats que van estar presents durant els dies grans de la carxofa i també han destacat el treball de tota la gent que ha participat en la festa (agricultors, restauradors, Consell Regulador, empreses col·laboradores, Policia Local, Brigada Municipal, brigades de neteja, etc.).

Francisco Lluch, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Carxofa de Benicarló, també ha mostrat la seua satisfacció per aquesta exitosa 26a edició de la Festa de la Carxofa i ha agraït el premi Carxofa d’Or que vam rebre aquest any els productors i comerciants de la carxofa amb Denominació d’Origen. «He de confessar —ha dit— que quan vaig recollir el guardó, sentia tanta emoció que em tremolaven les cames». «També vull aprofitar aquesta ocasió per a agrair l’esforç de l’Ajuntament en el treball de promoció de la festa i la col·laboració de les diferents entitats que han contribuït a la celebració de la Festa de la Carxofa».

Les Jornades del Pinxo en els establiments de Benicarló, que van finalitzar diumenge, també han estat un èxit rotund. L’assistència als locals amb motiu d’aquestes jornades ha registrat xifres de més de 70.000 pinxos venuts, 20.000 més que l’any passat. Com ha reconegut Iván Alemán, president de l’Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries, «enguany hem superat totes les previsions». A més, Alemán ha afirmat que «ara comencem amb les Jornades Gastronòmiques als restaurants, alguns dels quals ja tenen complets tots els caps de setmana fins al 3 de març».

Totes aquestes dades, també s’han reflectit a les xarxes socials, de manera que més de 115.000 persones han sigut abastades amb publicacions al Facebook de l’Ajuntament de Benicarló, els vídeos de la mateixa pàgina en relació a la Festa de la Carxofa han tingut més de 45.000 visualitzacions, en el compte de Twitter, s’han registrat més de 30.000 impressions i pel que fa al canal de Youtube, més de 2.000 visualitzacions.

Una programació que encara continua

Els actes al voltant de la Festa de la Carxofa encara continuen, especialment amb les Jornades Gastronòmiques en els bars i restaurants de la ciutat, que van començar el passat diumenge i s’allargaran fins al pròxim 3 de març. A banda, la programació la completaran, principalment, activitats culturals i esportives organitzades amb motiu de la festa, com la presentació del llibre «Les detectives i el banquet de carxofas», d’Aina Garcia Carbó (divendres 1 de febrer al saló d’actes de Caixa Benicarló) o la Mitja Marató de la Carxofa (17 de febrer).

Directe