Una revista científica publica un treball amb dinosaures de Morella

"Cretaceous Research" n'investiga de més de 125 milions d’anys

La revista científica Cretaceous Research ha publicat en la seua versió digital un treball d’investigació sobre dinosaures descoberts a la Cantera del Mas de la Parreta a Morella. D’aquesta manera, l’article tracta sobre dinosaures teròpodes del grup dels espinosaures entre els que destaquen tres superdepredadors com l’Spinosaurus, Baryonyx o Suchomimus del Cretàcic, un dels quals es va descobrir a Morella fa més de 125 milions d’anys. A més, durant les properes setmanes començaran noves excavacions en aquesta zona relacionades amb aquestes espècies.

Les restes que s’han descrit en el treball s’han interpretat com a formes estretament relacionades amb el grup dels dinosaures teròpodes espinosaures. Tanmateix, s’han identificat una combinació de característiques morfològiques diferent d’aquestos, la qual cosa pot significar una forma diferent de la diversitat d’aquest grup, tant en la península com en la resta de l’àrea geogràfica pròxima. Així, el grup responsable d’aquest article científic en una revista de caràcter internacional treballa habitualment en el registre fòssil de Morella i es compon dels investigadors del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, de l’Institut Dom Luiz de la Universitat de Lisboa i de la Universitat Autònoma de Madrid.

L’alcalde de Morella ha destacat “la importància del patrimoni paleontològic que hi ha en aquesta zona en la qual es troben gran quantitat de jaciments i restes de dinosaures que ens converteix en una referència a Espanya”. A més, l’edil ha explicat que “a la mina de l’empresa Arcillas Vega del Moll s’han localitzat un gran nombre de restes de dinosaures, de manera que es cuida de manera especial la seua activitat, ja que han aparegut fins a 19 jaciments”.

Les argiles rojes de Morella són una de les referències més freqüents en la història dels vertebrats fòssils espanyols. Precisament aquest any es compleixen 150 anys de la primera referència sobre restes de dinosaures de Morella. A l’agost de 1868, Nicolás Ferrer i Julve descobria un seguit de restes fòssils que, posteriorment, Juan Vilanova i Piera assignaria a dinosaures, formant part de la primera cita sobre aquests animals a Espanya. Des de llavors, l’activitat paleontològica ha patit alguns alts i baixos, però en les dues últimes dècades les col·leccions de fòssils s’han multiplicat de forma espectacular, degut en gran part, al control paleontològic que es porta realitzant en l’extracció d’argiles de la Pedrera del Mas de la Parreta, afavorit per l’empresa Arcillas Vega del Moll, SA, propietària de l’explotació minera.

En aquesta pedrera s’han localitzat 19 jaciments fossilífers dels que s’han extret més de cinc mil restes fòssils de peixos, taurons, amfibis, tortugues, llangardaixos, plesiosaures, cocodrils, pterosaures i dinosaures carnívors i herbívors. Gran part d’aquesta col·lecció es troba actualment en fase d’estudi, amb diversos treballs d’investigació ja publicats, entre els quals destaquen les descripcions de tres nous vertebrats, dues tortugues Brodiechelys royoi i Eodortoka morellana i el dinosaure Morelladon beltrani.

Directe