La pluja dona una treva i permet veure els “misteris” del Dijous Sant

Són 62 símbols que conten les últimes hores de la Passió de Jesús

Morella ha complit amb la tradició un any més amb les processons de Setmana Santa. Uns actes religiosos que continuen despertant emocions amb el pas del temps.

Esta processó és la de dijous Sant. Les previsions apuntaven que la pluja cauria durant bona part d’este dia, i així va ser. Però finalment la processó dels Misteris de Morella podia celebrar-se. L’aigua donava una treva a darreres hores de la vesprada. D’esta manera, a les nou de la nit, les “curolles” podien portar pels principals carrers de la ciutat els coneguts com a “misteris”, elements que fan única esta manifestació religiosa morellana.

Són 62 elements que conten les últimes hores de la Passió de Jesús. El gall que havia de cantar tres vegades, la corona d’espines, els claus, la creu i altres misteris són portats per les diferents “curolles” baix la llum de la lluna plena, sempre present el Dijous Sant. La tradició de traure en processó els “Misteris” ha estat lligada al compromís de les famílies morellanes que en el seu dia van assumir la responsabilitat de portar un d’estos símbols a les processons.

En el segle XIII els franciscans de Morella ja celebraven esta processó de Dijous Sant. Els estatuts de la Confraria dels Dolors, creada en 1864, indicaven com a fi realçar i donar esplendor a les processons de Setmana Santa” per a conservar, arrelar i propagar estes tradicions.

Directe