Un deute històric

Dimecres, 20 de juliol de 2022
  • Santi Pérez

Al ficar-me a escriure esta pàgina penso en primer lloc com sintetitzar en unes poques línies una històrica reivindicació, que tots els que utilitzem esta via de comunicació, havíem viscut o sentit.
En el meu cas des de ben xicotet fent el trajecte a Vinaròs o Castelló majoritàriament, i en la baixada o la pujada, podíem arribar a imaginar per on podrien fer una nova carretera? O com es podrien eliminar eixes corbes?

A mesura que anàvem creixent, ens adonàvem més si cap, de la dificultat que tindria el fer eixe tram de la N-232 en el Port de Querol. Però també agafàvem consciència de la necessitat de millorar eixe tram per a la nostra Comarca, reivindicacions eren de caire social, econòmic i polític.

Així que posteriorment i ja en l’edat adulta, jo també he tingut ocasió de reivindicar esta necessitat, des d’eixe caire polític, traslladant a les institucions del Estat que esta carretera era totalment necessària, per diferent motius, però sobretot per ajudar al nostre millor desenvolupament. Ho he fet des del municipalisme, com alcalde d’un poble afectat, com a President de la Mancomunitat i posteriorment com a diputat de la Comarca dels Ports en la Diputació de Castelló. En tots tres àmbits sempre amb la presentació de mocions, declaracions institucionals i traslladant-ho en reunions o al propi ministeri en alguna ocasió.

Per tant crec que al igual que altres companys de Comarca, hem fet la feina que calia, moltes vegades un treball silenciós. D’altres també amb la denúncia als mitjans de comunicació per a que pugues tindre més ressò. I si, la política es es útil i al final este mes de juliol estrenarem el trànsit pel nou tram del Port de Querol. Es cert que els tràmits administratius, de licitacions, d’avaluacions i pressupostos, son summament complexes i lents i les coses s’allarguen a vegades molt. Però sens dubte d’anys d’espera a la nostra Comarca dels Ports es la millor notícia que podríem tindre.
En estes línies vull recordar a aquelles persones que ja no estan entre nosaltres, i que des de fa dècades els hagues agradat este mes de juliol passar per eixos impressionants viaductes. Alguns d’ells que també van ficar de la seua part per a aconseguir-ho. Probablement fa 40 anys mai ningú s’hagues imaginat estes estructures per a superar el desnivell i eliminar les corbes. I inclús que el Port de Querol com a tal, deixarà de ser el punt més alt d’esta ascensió cap a la nostra Comarca des de la costa, al salvar el punt actual més alt del Port amb eixe túnel.

Suposo que molts serem també els que durant estos anys d’obres haurem fet el nostre particular àlbum de fotos, per a plasmar esta reivindicació històrica. En el meu cas vos confesso que cada 15 dies solia parar-me, sobretot en la corba del Pont de la Bota, per a fotografiar el impressionant pont de ferro que comença a formar part de la història de les infraestructures més importants de la nostra Comarca. Per que si, esta es una infraestructura que esperàvem i que necessitàvem, sobretot per a nosaltres, per als d’aquí, per a que d’alguna manera tinguem més prop els serveis als que en ocasions ens tenim que traslladar, sobretot l’hospitalari i també per a guanyar en comoditat i seguretat alhora d’enfrontar el Port de Querol. I destacar també aquí un aspecte fonamental, ja que en molts casos a aquells que ens visitaven, en moltes ocasions podíem escoltar allò de les corbes, com a un fre a pujar a la nostra Comarca. Ara sens dubte la millora en temps (siga més o menys en funció del trànsit que te trobaves), però també la millora en comoditat, alhora de transitar per este nou tram de via, farà sens dubte que millore el nostre posicionament. Per tant ha valgut la pena l’esforç i la reivindicació de tota la gent dels Ports.

Per últim destacar que es una molt bona notícia que el tram de la Masia de la Torreta a Morella avance. Els passos donats pel govern d’Espanya estant sent molt positius per a que este últim tram puga ser una realitat el més prompte possible. Per acabar vull ressaltar el compromís del Partit Socialista, al que represento ara en Diputació, en la nostra Comarca; en la que des de fa anys reivindiquem, i continuarem fent-ho, les diferents millores necessàries per a la nostra vertebració. També dels serveis i d’infraestructures. Per això, no hem d’oblidar que la A-68 continua sent un objectiu fonamental per a millorar la connexió en la zona de Saragossa, Navarra i Euskadi, entre altres; i cada pas donat aquí es important per nosaltres.

Ara es moment de poder gaudir d’una obra que estem esperant d’estrenar. De passar per damunt d’eixe pont. Moltes vegades es diu que la paraula pont com a tal, significa unió. Crec que el dia que van ficar l’últim tram d’eixe pont i també del viaducte, tots vam sentir alegria. Ens uneix més a la nostra Comarca i aconseguim tindre un deute històric resolt.

Santi Pérez
és Diputat provincial per la comarca dels Ports

Directe