Morella més prop que mai

Dimecres, 20 de juliol de 2022
  • Rhamsés Ripollés

La nova N232 és el projecte somiat, això que pensàvem que mai arribaria, la notícia que volíem sempre llegir. Com he dit, des de que tinc l’honor de ser alcalde d’esta ciutat, és el projecte més important per Morella.

El projecte que volíem que es fera realitat d’una vegada per totes i que ens anàvem a deixar la pell per aconseguir-lo. I així és, perquè tenir unes comunicacions dignes és fonamental per al futur socioeconòmic de Morella i tot el nord de la província, fonamental per al desenvolupament, per al nostre dia a dia. Esta obra era i és de justícia per a la gent que vivim ací.

Una infraestructura digna que ens mereixíem, igual que els ciutadans d’altres zones d’Espanya. A partir d’ara tindrem no sols un trajecte més ràpid sinó també més segur i amb més tranquil·litat per l’afecció del trànsit pesat.

La carretera no podia continuar sent un mur com ho ha sigut durant dècades. Un mur que costava salvar tant cap al nord (Aragó) com cap al sud (la resta de País Valencià). Ara Morella estarà més prop de la costa, més prop dels nostres benvolguts veïns del Baix Maestrat i de les comarques valencianes o les catalanes Terres de l’Ebre. Però també Morella estarà més prop de si mateixa.

Amb més de 400 km2 la N232 juga un element vertebrador importantíssim dins del nostre terme municipal. En els últims anys hem reduït eixa distància física i psicològica entre La Pobleta, i ara també Vallivana, amb el casc històric morellà.

Quantes vegades hem escoltat i també hem pensat ’’això no ho veurem mai’’, referint-nos a la desaparició de les corbes de Vallivana per una nova carretera. Valguen també estes breus línies d’agraïment a totes les persones que durant dècades han lluitat per aconseguir-ho i que lamentablement ens han deixat.

Com alcalde, permeteu-me també agrair al conjunt de les corporacions municipals que han i hem lluitat permanentment per aconseguir esta reivindicació i un record molt especial a tots els que van participar en l’Acord de Morella en 2015, impulsat des de l’Ajuntament i amb participació dels pobles aragonesos i valencians. Va suposar un punt d’inflexió i d’unitat per aconseguir els objectius comuns.

Una nova carretera també significa nous reptes, noves oportunitats que hem de saber afrontar. Sobre tot desitgem i treballem per a que siga una palanca d’ajuda per aconseguir fer front al despoblament, pel desenvolupament de noves empreses, suport a tota l’activitat econòmica que ja tenim. No sols pensant en el turisme sinó també en als nostres ramaders i agricultors, en les empreses de transport, la industria, les energies renovables i el comerç. Esta nova carretera significa tenir més prop un servei tant important com el sanitari amb els hospitals de Vinaròs i Castelló.

Durant l’execució de les obres, que mai han parat -per molt que alguns ho anunciaven i semblava que així ho desitjaven-, vull destacar també la màxima coordinació i col·laboració que hem tingut amb els responsables del ministeri i de les empreses executores. S’ha fet un grandíssim treball d’enginyeria, un gran esforç per minimitzar les afeccions al trànsit, així com millores, que des del diàleg i l’acord, s’han realitzat dins de l’estimat mont de Vallivana.

Però la millora de la N232 no acaba ací. Evidentment este tram del port de Querol era i és el punt més important però ara hem desbloquejat, amb el govern central, el tram Morella sud -La Torreta i veiem com avancen els projectes aragonesos de la A68 que també sentim com a nostres i que així vam plasmar en l’Acord de Morella abans esmentat.
Des de la unió territorial, social, administrativa hem aconseguit açò que semblava la utopia. Ens ho mereixíem i ens ho mereixem i per això continuarem teixint esta fortalesa per dur endavant més inversions en este meravellós territori que compartim.

Les corbes de Vallivana, en certa manera, ens han marcat la vida o almenys la forma de comunicar-nos i de conduir cap a la resta de comarques valencianes. Sí, crec que no som del tot conscients però esta obra ens canvia la vida. Un moment històric.

Gràcies a totes les persones que ens heu acompanyat durant este temps per fer-ho possible.

Rhamsés Ripollés
és l’alcalde de Morella

Directe