Els bous omplin tots els actes lluny de les polèmiques

Divendres, 23 de setembre de 2022
  • Penya el Bou

Per a molts la Fira de Morella significa l’últim cap de setmana d’estiu al poble. Encarem el mes de setembre en la tornada a l’escola i a la rutina laboral. Per a la Penya el Bou la Fira també suposa el darrer acte taurí de la temporada i pensem que és el millor moment per fer un balanç taurí de l’any.

En primer lloc, volem posar en valor l’èxit participatiu que han tingut tots els actes celebrats. Rebre esta resposta per part del veïnat és el factor que més ens motiva per continuar organitzant esdeveniments. Així, el dissabte passat, vam comptar amb una plaça de Bous plena com feia anys que no es veia. Vam ser centenars els que vam acudir als actes taurins de la vesprada i de la nit. En esta edició de la fira, com a novetat, els més menuts de la casa van disfrutar d’un carretó embolat. Desenes de xiquetes i xiquets i les seues famílies van acudir a l’acte que, sens dubte, s’ha convertit en una de les propostes més obertes i participatives de l’estiu.

Tanmateix, el primer acte taurí de l’any va ser al mes de maig, quan vam celebrar el dia dels socis. Ens vam ajuntar els 125 socis i una cinquantena de xiquetes i xiquets que som els que actualment formem la Penya. Estes xifres ens situen com una de les entitats amb major representació del poble. Va ser una jornada de convivència que vam iniciar en un dinar de germanor a l’Espai firal, vam continuar en una vesprada de vaques i vam tancar en una nit de festa oberta a tots els veïns i visitants. Esta festa és una de les darreres iniciatives que hem programat en el calendari festiu del poble i, després de la bona acollida, podem anunciar que ja pensem en la tercera edició.

Els mesos d’estiu són els que tenim major activitat. Al mes de juliol el concurs de retalladors i emboladors va tornar a omplir la plaça de Bous. Cal destacar que este espectacle és organitzat conjuntament amb els companys de Passió pel Bou i l’ajuntament. El grup d’emboladors són els millors aliats per tirar endavant actes taurins. La seua predisposició, expertesa i experiència són la millor garantia per obtenir l’èxit en les exhibicions taurines. D’altra banda, la concurrència de les institucions en l’organització de les festes és bàsica i fonamental per poder-les fer realitat. Reunions de treball, coordinació dels actes, propostes de millora i un llarg etcètera de temes ens porten a celebrar nombroses reunions amb els regidors i les regidores. Volem agrair públicament a l’ajuntament per comptar amb nosaltres en l’organització de tots estos actes, per escoltar les nostres propostes i per mantenir una actitud valenta i decidida per preservar les tradicions del nostre poble. Sabem que moltes vegades no és fàcil, d’altres no ens posem d’acord i de vegades no podem fer tot el que ens agradaria, però l’actitud de diàleg, la complicitat i la fidelitat en la qual treballem és, indiscutiblement, la millor fórmula per tots aquests èxits compartits.

En ple mes d’agost la setmana de Bous de Sant Roc és particularment important per a nosaltres. Com aficionats taurins, els encierros, les exhibicions de vaques, el xiquiencierro o els bous embolats ens fan gaudir especialment. Ens esforcem tant com podem per presentar un cartell taurí el més atractiu possible. En este sentit, hem exhibit tres bous cerrils de les ramaderies de Montes de Oca, Nuñez del Cuvillo i un exemplar del ferro del Sergio Centelles. Això comporta una important despesa econòmica a la qual fem front gràcies a les aportacions dels socis i la col·laboració del veïnat. En els anys, de manera progressiva, hem anat sumant actes a càrrec nostre. En l’actualitat, comencem la nostra participació la nit del diumenge, en una vetllada de vaquetes i música molt participativa. Seguim el dilluns a la nit amb el bou embolat i continuem dimecres en el que és el nostre dia de la setmana de bous. Vam obrir la nostra jornada amb el xiquiencierro, que va omplir de xiquetes i xiquets el recinte de les calçades fins a la plaça. Els nostres majors de la residència de la tercera edat també van disfrutar dels pas dels carretons en un moment especialment emotiu per a tots. Les proves dels bous cerrils van omplir els cadafals i a l’hora dels bous embolats, en el recinte de gom a gom, vam gaudir d’una de les nits més taurines de l’any. Finalment, vam disfrutar del rock and roll amb La Malavida que va fer vibrar el nombrós públic que abarrotava la placeta de Sant Joan.

Este any hem comptat amb un acte taurí afegit gràcies a la iniciativa de la quadrilla de caçadors A&B, que s’han animat a patrocinar un bou. Des de la Penya sols podem celebrar la decisió i esperem que l’any vinent consoliden la proposta. Per la nostra part, col·laborar amb altres entitats com són l’associació firal, els caçadors o els quintos, ens ajuda a enfortir la unió entre el teixit associatiu morellà i continuarem fent-ho per fer les festes tan completes com siga possible.

No podem acabar este balanç sense demanar disculpes pels errors que puguem cometre. Sabem que els actes comporten molèsties per alguns veïns i veïnes i tractarem d’esmenar tot allò que puga ser millorable. Per un altre costat, també ens felicitem al veure com els establiments del poble omplen els seus locals en aficionats taurins que venen d’altres indrets atrets pels bous al carrer.
Són molts actes, més dels que mai havíem fet i ho diem amb orgull, perquè implica molt de treball, però el que més il·lusió ens fa és comptar amb la participació del poble de Morella. La nostra gran sort, lluny de polèmiques interessades, és que les nostres propostes compten cada vegada amb major participació i això fa que el balanç anual no puga ser més positiu. Fem este repàs anual per agrair-vos a totes i tots els que acudiu als actes, col·laboreu en la compra de números del sorteig, etc. o ens brindeu ajuda desinteressadament. Sense vosaltres, veïnes, veïns i visitants res de tot això seria possible, gràcies per fer-ho realitat.

Directe