El món de la política al nostre país

Divendres, 26 de març de 2021
  • Cèsar Sebastià Tosca

Aquests dies, el món de la política, i conseqüentment el de tothom, està sofrint uns aldarulls que ningú ens esperàvem:

a) La moció de censura a Múrcia, regió i Ajuntament. La primera fracassà perquè uns pocs diputats/des de Cs s’han deixat comprar pel PP. Ho podem disfressar del que vulguem però no deixa de ser un acte que, sota el meu parèixer, hauria de ser reprovat i castigat per la ciutadania quan toque emetre el vot. Cap dels dos partits, el que compra ni el que es ven, hauria de tornar a tindre una representació digna a les properes eleccions. Allò que va passar a Madrid amb el “Tamayazo” i que va comportat la majoria absoluta del corruptor, no hauria de tornar a passar. Si pel contrari, passa de nou, és que tenim un dèficit democràtic tan gran que no és tolerable. Un partit que compra el vot, siga de la manera que siga, s’hauria d’inhabilitar. Això és corrupció i la corrupció no es premia, ans el contrari, cal castigar-la.

b) El vicepresident del govern central, Pablo Iglesias, de motu propi, deixa el govern de coalició i decideix presentar-se com a cap de llista de Podemos per la Comunitat de Madrid. No sé si serà bo per al seu partit, per als madrilenys i també per a la resta. El risc que ha pres és alt. Però en qualsevol cas crec que el menys perjudicat hauria de ser el PSOE, de la mateixa manera que pense en un Madrid sense ser governat per la dreta. Açò últim és el més important. Cal unir forces d’esquerres.
I, a més, apartar a VOX. No podem consentir que un partit xenòfob, feixista i antifeminista dirigisca cap ajuntament ni cap Comunitat ni el govern de la nació.

c) Mas Madrid, ha dit no a la possibilitat, plantejada per Pablo Iglesias d’anar junts a les eleccions. No tinc clar quina opció és la més recomanable pel bé de les esquerres. El que seria lamentable és que per aqueixa divisió no poguera governar una coalició d’esquerres.
d)També vull fer notar una cosa que sembla passar prou inadvertida: el lideratge del PSOE, que cal recordar for la força més votada, i que seria fonamental ho renovara, i a més, poder formar govern.
El “Sr”, amb majúscules, Àngel Gabilondo, no tindrà el carisma mitiner d’altres però si és una persona honrada, seria i responsable que en aquests temps no abunden en política. Jo crec que és el Cap de Llista que ha de portar, amb seriositat una campanya i uns resultats que, pel bé de tothom, haurien de ser favorables el PSOE.
En qualsevol cas ens juguem molt tots/es en aquestes eleccions, que malauradament no seran en clau autonòmica.
Amics i companys. Molta sort i sabiesa.

Directe