Canet demana al Ministeri poder cremar les restes de poda

Demanen que es puguen fer de forma controlada

El Consell Agrari Municipal de Canet lo Roig, que presideix l’alcaldessa de la localitat, María Ángeles Pallarés, ha decidit en la seva última reunió sol·licitar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) “el canvi del punt 3 de l’Article 27, de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular on es considera a les restes de les podes com a residus vegetals i es prohibeix la seva crema, tal com venia succeint fins ara”.

D’aquesta manera, es vol que es torne a autoritzar “la crema controlada i autoritzada de les restes de poda, ja que és l’única fórmula viable per a mantenir el teixit agrícola viu, a l’ésser la més econòmica, ràpida i eficaç. I al mateix temps, i segons els experts, es tracta també de la més sostenible en ser la que absorbeix menys CO₂, per la qual cosa resulta incomprensible la seva prohibició”, subratlla Pallarés.

A més, també s’ha acordat sol·licitar a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana “que aclareixi la situació dels Plans Municipals de crema i si està en vigor la nota interpretativa de la direcció general de Prevenció d’Incendis Forestals sobre l’aplicació de la ja citada llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular quant a la crema de restes agrícoles i forestals en l’àmbit de la Comunitat Valenciana en matèria de prevenció d’incendis forestals”.

És a dir, es vol obtenir una resposta “clara, directa i vinculant” sobre si es pot continuar cremant les restes de poda “tal com ha succeït històricament en els municipis agrícoles de la província de Castelló”, puntualitza María Ángeles Pallarés.

Directe