El “Cabanils” de Càlig, elegit “Millor Garrofer Monumental d’Espanya 2021”

Per Empreses Innovadores de la Garrofa (EiG), una associació sense ànim de lucre

El “Cabanils” de Càlig, elegit “Millor Garrofer Monumental d’Espanya 2021”

EiG (Empreses Innovadores de la Garrofa)ha convocat per primera vegada el Premi EiG al Millor Garrofer Monumental d’Espanya 2021 i, com es deia a la convocatòria, el lliurament del Premi es va fer dintre de la Fira de Jesús (Tortosa) el diumenge 15 de maig de 2022.

Els criteris de valoració eren les mesures, l’edat i la producció estimades i l’interès estètic, històric o cultural. I, en concret, les del Garrofer de Cabanils de Càlig són:
▸ Perímetre tronc a 1,30 m del sòl: 7,77 m
▸ Diàmetre de copa: 13,80 m
▸ Altura: 10,50 m
▸ Edat estimada: entre 500 i 1.000 anys
▸ Producció anual: 150 kg
▸ És un arbre molt singular i monumental per la seva grandària i majestuositat. El tronc és impressionant, per les seves mides i pel bon estat de conservació.
▸ Està situat a 1.500 m del casc urbà de Càlig i molt a prop del camí que va als Santuaris del Socors (Càlig) i al de la Font de la Salut (Traiguera), que és un Itinerari cicloturista que uneix Traiguera, Càlig i Sant Jordi.

El propietari del garrofer és Antonio López i la candidatura, a més del propietari, va ser presentada per la Mancomunitat Taula del Sénia, l’Ajuntament de Càlig i l’Associació Territori Sénia, com es ve fent des de fa anys en tot el tema de les Oliveres mil·lenàries.

De fet dels premis convocats per AEMO a la Millor Olivera Monumental d’Espanya, el primer al 2006 ja va ser per a la Farga de l’Arion (Ulldecona), però després han rebut també premis oliveres de la Jana, de Canet lo Roig, de Traiguera, de Godall i una segona olivera d’Ulldecona i en tots ells, com ara, les candidatures anaven presentades pels propietaris i per les mateixes institucions que ara.

Directe