Més de 3000 agricultors demanen a Madrid preus dignes i costos assumibles

Al voltant de 200 han acudit en autobusos des d'arreu de la Comunitat Valenciana

Més de 3000 agricultors demanen a Madrid preus dignes i costos assumibles

Les organitzacions de la Unió d’Unions han reunit avui a Madrid a més de 3.000 agricultors i ramaders de les seves organitzacions territorials, entre ells uns 200 de la UNIÓ procedents de la Comunitat Valenciana, per a reclamar al Govern que actue en els problemes que té el sector i que es revelen en temes com els baixos preus en origen, els alts costos de producció, la ineficiència de la llei de la cadena Alimentària i una PAC que perjudica clarament els professionals.

A la manifestació, que ha començat a la Porta d’Alcalá, s’han unit diversos tractors que prèviament han realitzat un recorregut pel Paseo de Prado. Des de la Porta d’Alcalá els manifestants, acompanyats per tractors i bestiar han arribat, pel carrer Alfons XII, fins a les portes del Ministeri d’Agricultura, on s’ha llegit un manifest i han intervingut diversos responsables de les organitzacions territorials, del sector vitivinícola i lacti i el coordinador estatal d’Unió d’Unions, Jose Manuel de les Heras. Per part de la VA UNIR han intervingut la integrant de la seva comissió executiva, Isabel Navarro i el secretari general de la VA UNIR, Carles Peris,

Les organitzacions de la Unió d’Unions han plantejat aquesta mobilització front el Ministeri d’Agricultura perquè és el que té la clau per a resoldre els principals temes agraris i qui ha d’impulsar dins del Govern, una solució factible a la nefasta situació que travessa el camp en aquests moments. L’organització ha realitzat gairebé un centenar de mobilitzacions en tots els territoris de les seves Unions durant 2021 i 2022 i és la tercera vegada, en menys d’un any, que l’organització es manifesta a Atocha.

Unió d’Unions considera que la seva mobilització constant ha contribuït al fet que el Ministre anunciï per a avui l’adopció d’una sèrie de mesures “que encara haurem d’examinar per a valorar el seu abast, si són les que el camp i els professionals necessitem i si coincideixen amb les propostes que hem fet arribar per escrit al Ministeri”.

En aquest sentit, l’organització considera que res del que demana és impossible i que amb voluntat política i amb un diàleg constant es podria solucionar. “El Ministeri no pot fer que plogui, però respondre a les crisis amb mesures eficaces si forma part de la seva responsabilitat com a veu del sector agrari davant l’Executiu”, assenyala Jose Manuel de les Heras, coordinador estatal d’Unió d’Unions.

Unió d’Unions, reclama al marge de les actuacions concretes enfront de la sequera, que, en la regulació de la Cadena Alimentària, es fixi i es defineixi el que és posició de domini perquè les normes del joc siguin justes i clares i no es perpetuïn els desequilibris al llarg de la cadena, com es fa, perquè, malgrat les recents revisions, la legislació segueix sense funcionar per a assegurar preus que compensin els costos de producció.

Igualment demana que es modifiqui el Pla Estratègic de la PAC per a assegurar la viabilitat de la renda i la resiliència dels agricultors i ramaders professionals. En aquest sentit, reclama la figura del veritable agricultor actiu com a perceptor de la PAC, amb una definició clara perquè les polítiques i fons per a l’agricultura i ramaderia vagin realment als professionals.

Costos desorbitats
i situació crítica

Carles Peris, secretari general de la UNIÓ ha dit que el camp està travessant una situació que fa que molts s’estiguin plantejant la continuïtat de les seves explotacions i cultius. Així, destaca que, si els costos de producció ja estaven alts, ara amb l’impacte de la guerra i la sequera, ho estan molt més, en un mercat en el qual la bretxa de preus no para de créixer.

Tot això, a més, es veu agreujat per la competència deslleial que s’està donant a Europa, no complint els principis de reciprocitat. Les organitzacions de la Unió d’Unions demanen que es recuperi com més aviat millor el principi de preferència comunitària per a incorporar clàusules mirall en les negociacions comercials amb tercers països en matèria agroalimentària sobre la base de les exigències europees per a evitar així la posició de desavantatge en la qual es troben els agricultors i ramaders enfront de les produccions de tercers països.

Unió d’Unions ve reclamant amb insistència la celebració d’eleccions en el camp perquè siguin els agricultors i ramaders els qui decideixin lliurement qui els defensa i representa. Des que va entrar en vigor la Llei 12/2014, no s’ha convocat la consulta electoral prevista en aquesta Llei a nivell estatal. Fins ara s’han celebrat diverses eleccions autonòmiques en el sector que han convocat a gairebé 77.000 agricultors i ramaders professionals (el 28% del cens espanyol de professionals agraris), col·locant a Unió d’Unions com a segona organització més votada.

Malgrat això, l’escenari d’interlocució que Unió d’Unions manté com a organització representativa, es realitza en paral·lel i al marge del reservat per a les altres tres organitzacions agràries. Unió d’Unions assenyala que les úniques raons per a continuar frenant la democràcia en el camp tenen a veure amb la conveniència política del ministre i amb la por d’aquestes tres organitzacions al que els agricultors i ramaders puguin decidir en les urnes.

Directe