La pedra ha afectat 1.000 hectàrees de les comarques al Maestrat i l’Alcalatén

L'organització reclama ajudes i mesures per a tots els episodis de tempestes dels últims mesos

La pedra ha afectat 1.000 hectàrees de les comarques al Maestrat i l’Alcalatén

Les tempestes d’ahir acompanyades de pedra deixaran danys d’importància i pèrdues en algunes comarques de la Comunitat Valenciana, sobretot en la zona del Maestrat i l’Alcalatén a Castelló, segons les dades de LA UNIÓ de Llauradors.

Aquest nou episodi de tempestes se suma a l’impacte econòmic causat ja anteriorment per altres anteriors en un estiu meteorològic molt mogut i en el qual els llauradors miren contínuament al cel per a veure l’evolució del temps. LA UNIÓ traslladarà a totes les Administracions implicades una recopilació de totes les tempestes dels últims mesos i els seus efectes perquè es vegen compensades en part les pèrdues que han originat.

La zona més afectada se situa entre les localitats de Xert i la Jana en el Maestrat amb danys mitjans en la pròxima collita d’oliva en la primera localitat d’un 50% i d’un 30% en la segona. Els efectes de la pedra, la pluja i el vent han fet caure a terra bastant producció d’oliva, amb la considerable deterioració comercial que suposa. També s’observen danys en l’ametla d’aquestes poblacions.

També existeix afecció en les localitats de l’Alcora i Sant Joan de Moró, la primera en l’Alcalatén i la segona en la Plana Alta, en els cultius d’oliva, ametla i cítrics en la part més baixa. També existeixen danys a la comarca de la Hoya de Buñol (sobretot a Cheste i Chiva) i l’Horta Sud (fonamentalment a Albal i Torrent), totes dues de la província de València.

LA UNIÓ indica que els danys del sinistre d’ahir estan coberts per l’actual sistema d’assegurances agràries i que sol·licitarà a Agroseguro l’agilització urgent del peritatge de les parcel·les sinistrades.

D’altra banda, l’organització també reclama, a part de l’anterior mesura, la concessió d’ajudes directes, el repartiment gratuït de producte fungicida per a cicatritzar els danys, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l’establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Directe