TV3 destaca a Ràdio Matarranya com la primera ràdio d’Aragó que parla “català”

TV3, la televisió autonòmica catalana, ha destacat en el Telenotícies Comarques la creació de la primera ràdio d’Aragó en utilitzar la nostra llengua. “Un exemple per al desenvolupament de la llei de llengües” del govern aragonés segons la presentadora.

En el reportatge es poden veure els nous estudis de la ràdio municipal, ubicada a Calaceit i que dóna servei “a una comarca, el Matarranya, especialment dinàmica en l’àmbit cultural”, diu la periodista. “Una cultura que les fronteres no la divideixen”, apunta Angel Ferré, tinent alcalde de la localitat.

A més, des de TV3, s’aprofita per a fer un recorregut cultural per altres iniciatives del Matarranya relacionades amb la nostra llengua.

Els joves del Matarraña engeguen una revista i un programa de ràdio amb el suport econòmic de la Comarca

Els alumnes de l’Institut d’Educació Secundària de Vall-de-roures han engegat diferents projectes relacionats amb els mitjans de comunicació. L’edició bianual de la revista “+que jovenes” o un programa de ràdio setmanal en Ràdio Matarranya són algunes de les activitats que han realitzat amb la col·laboració de l’àrea de joventut de la Comarca del Matarranya.

El conseller de Política Territorial, Justícia i Interior del Govern d’Aragó, Rogelio Silva, ha conegut avui en l’Institut de Vall-de-roures totes aquestes iniciatives. El conseller ha destacat el bon treball que s’està fent amb els joves de la Comarca gràcies “a uns programes que fa pocs anys no existien”. A més de la revista +que joves o el programa en Ràdio Matarranya, els joves de l’institut han engegat antenes informatives per a les localitats de Valderrobres, Torre del Compte i Ráfales.

Paral·lelament, l’àrea de joventut de la Comarca ha desenvolupat l’obertura de centres o intercanvis juvenils dins del programa de Joventut en Acció. Actualment estan treballant en un viatge d’intercanvi a Finlàndia a la fi del mes de juny i principis de mes de juliol. Abans de visitar l’institut, Silva ha conegut de primera mà el treball que s’està fent en l’Oficina Tècnica d’Informació i Assessorament Urbanístic situada en la seu comarcal.

Ràdio Matarranya dóna veu als joves de la comarca

Ràdio Matarranya estrena aquest dimecres de mitjans del mes de maig una nova secció dedicada a fer sentir l’opinió dels joves de la Comarca del Matarranya. Este nou espai pretén, sota el títol genèric de “Joves”, que els habitants de menys edat del territori matarranyenc puguin donar la seua opinió sobre diferents temes i situacions que els afectin o els interessin.

La nova secció s’emetrà cada dimecres a partir de la 1 del migdia i tindrà una durada aproximada de uns 30 minuts en els que los tertulians, matarranyencs d’entre 16 i 25 anys, debatran sobre aspectes vinculats a la vida dels joves en un medi rural, a les seues preocupacions, als seues activitats diàries o a situacions socials i polítiques actuals.

D’esta forma, avui en la secció inaugural, diferents alumnes del IES Matarranya de Vall-de-roures explicaran el projecte d’intercanvi en el que han estat treballant al llarg d’aquest curs i que els portarà a viatjar a Finlàndia en els pròxims mesos per a conèixer la realitat i els esports tradicionals d’aquest país del nord d’Europa.

El programa es pot escoltar pel 107.8 de la FM o també per internet.

Ràdio Matarranya comença les seues emissions

La comarca del Matarranya té, des d’aquesta darrera setmana del mes d’abril, un nou mitjà de comunicació. Ràdio Matarranya ha encetat les seues emissions en proves des del 107.8 de la FM. Es tracta de la primera emissora de la comunitat autònoma aragonesa en adreçar-se als seus oïents en la nostra llengua, el que ha alçat gran expectació.

El lema escollit per al llançament de la ràdio del Matarranya és tota una declaració d’intencions. “18 pobles, una sola veu” és l’estendart d’un “territori dinàmic que té una densa xarxa d’entitats culturals i polítiques que treballen dia a dia per a aconseguir que aquesta zona tingue un futur millor”, tal i com apunten fonts de la nova emissora.
Ràdio Matarraya “vol convertir-se en lo principal canal comunicatiu dels matarranyencs” per tal d’aconseguir diversos objectius, com ara “fomentar el coneixement de la immensa activitat que es realitze a aquest territori”, a més de “dinamitzar social i culturalment los 18 municipis de la comarca” o “convertir-se en suport per a promocionar i llançar noves iniciatives que tinguen com a objectiu el desenvolupament d’aquest territori”.

La programació de Ràdio Matarranya, encara en fase de proves, té en Matarranya al dia l’eix central de les seues emissions. El magacín, de dues hores de duració, s’emet en directe de 12 a 14 hores i es repeteix de 18 a 20 hores. La programació de la ràdio comarcal es completa en connexions amb Aragón Radio. A més de pel dial radiofònic, Ràdio Matarranya també emet on-line per internet. L’emissora està gestionada per Masmut, empresa matarranyenca amb gran experiència en la gestió de mitjans de comunicació audiovisuals i que aposta per “la participació i la col·laboració dels ciutadans” per tal de treure endavant aquesta iniciativa pionera al Matarranya.

Ràdio Matarranya

La Comarca del Matarranya, conformada actualment per 18 municipis, ha aconseguit en els darrers anys convertir-se en un territori amb uns trets d’identitat pròpies que fan que es diferencio clarament de les agrupacions comarcals veïnes.

Entre aquestes característiques diferenciadores cal destacar la gran activitat cultural, social i esportiva que dia rere dia desenvolupen associacions culturals, entitats esportives, ajuntaments i organismes comarcals, entre altres. D’aquesta manera, el seguit d’iniciatives de tot tipus realitzades als 18 pobles que conformen la Comarca es quantitativament i qualitativament digne de considerar. Des de festes tradicionals fins a projectes de caire més innovador, la llista de actes va en augment any rera any.

Per altra banda, cal destacar també, la gran transformació que estan sofrint els municipis en aquest rader període històric, deguda, en gran part, a la bona labor dels ajuntaments d’aquest territori. Així, si passegem pels carrers de qualsevol poble de la zona, veurem com la millora i l’acondicionament tant dels serveis dels nuclis urbans com de les seves infrastructures ha canviat el paisatge urbà del Matarranya. En aquest sentit, també s’ha d’assenyalar que l’entrada de l’entitat comarcal en el mapa d’actors polítics locals ha suposat un increment dels projectes e iniciatives que es posen en marxa al Matarranya.

Una ràdio dinàmica, una comarca en moviment
D’això, és pot deduir que la Comarca del Matarranya es un territori dinàmic que té una densa xarxa de entitats culturals i polítiques que treballen dia a dia per a aconseguir que aquesta zona tingui un futur millor. Si bé, hi ha un punt de debilitat en aquest projecte de futur, perquè encara que s’està fent un gran esforç molt dels ciutadans d’aquest territori no son conscients del mateix, i és aquí a pot emmarcar-se el paper de Radio Matarranya.

Analitzant la situació esmentada anteriorment, es clar que un dels principals entrebancs en el que es troben tant les institucions com els ciutadans, es en la falta de un canal comunicatiu en el que els primers puguin donar a conèixer la seva feina i els segons tinguin accés a la informació local de una manera senzilla i directa. Aquest i no cap altre, es el principal objectiu que pretén assolir Radio Matarranya, convertir-se en un canal comunicatiu entre els matarrenyencs per tal de aconseguir; primer, fomentar el coneixement de la immensa activitat de tot tipus que es realitza a aquest territori. Segon, ésser un mitjà per a dinamitzar social i culturalment el 18 municipis de la Comarca. Tercer, ser una eina comunicativa que veïns, associacions, ajuntaments i altres actors matarranyencs pugin per enfortir el sentiment identitari propi, Aixa com les xarxes socials dins d’aquesta demarcació. I, quart, convertir-se en un suport per promocionar i llançar noves iniciatives que tinguin com a objectiu el desenvolupament o la millora d’aquest territori.

Per a assolir aquests objectius anteriorment citats, Ràdio Matarranya desenvoluparà en una primera fase un programa de dues hores diàries (12.00-14.00) que es pot emmarcar dins la categoria de magazine. D’aquesta manera, aquest espai radiofònic inclourà els següents continguts:

Una franja diària dedicada a la informació sobre la actualitat al Matarranya, bàsicament a les noticies de qualsevol tipus ocorregudes, o vinculades directament, a aquest territori. Aquest espai, d’una duració aproximada de una hora (12.00-13.00) es caracteritzarà pel tractament de noticies de tots los àmbits (polítiques, culturals, socials i econòmiques) intentant sempre donar a conèixer l’opinió dels actors implicats en la informació.

Una segona part de programació, segons el dia d’emissió, dedicada a diferents temes. Així, les seccions, que tindran diferent duració, estaran dedicades al esport, a la situació de la ramaderia i l’agricultura, a l’economia, a conèixer l’opinió dels joves del territori, a la literatura, a la cuina, al patrimoni o a analitzar en més profunditat la situació de cada municipi.

Aquest programa serà l’eix fonamental de l’emissió de Ràdio Matarranya. Si bé, cal assenyalar que l’emissora està oberta a ampliar els espais programats i a la participació de qualsevol persona del Matarranya que estigui interessada en col·laborar en la programació de la ràdio.

En aquest sentit, com ja s’ha esmentat anteriorment, Ràdio Matarranya pretén convertir-se en el principal canal comunicatiu dels matarranyencs, i per això, es valora la participació i la col·laboració dels ciutadans com a essencial per a aconseguir aquest objectiu. Per aquest motiu, des de Ràdio Matarranya s’entén que una part molt important per a assolir aquesta funció es l’existència de una bona comunicació entre les diferents entitats, i persones del Matarranya i la Ràdio.