Vall-de-roures

Se vigile lo mosquit tigre a Vall-de-roures

Vall-de-roures, 9 de juliol de 2019

mosquit tigre

El pla de vigilància del mosquit tigre continua este any en trampes a 24 municipis

El Departament de Sanitat, a través de la Direcció General de Salut Pública i en col·laboració en la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa, continua treballant enguany en el pla de vigilància entomològica del mosquit tigre que es va iniciar l’any 2016. En esta edició, la vigilància se centrarà fins a octubre, en 24 municipis de la geografia aragonesa: nou a la província d’Osca, sis en la de Terol i nou en la de Saragossa.

Cal recordar que determinats insectes poden actuar com a vectors de malalties produïdes per virus com els del Dengue, Chikungunya i Zika. Un d’estos vectors és l’Aedes albopictus, comunament conegut com a mosquit tigre, la presència del qual a Espanya està documentada des de 2004 i, a Aragó, des de 2015.

Durant esta campanya es modifiquen alguns dels emplaçaments que es van triar l’any passat i es mantenen uns altres. Així, a la província de Terol es manté el pla de vigilància a Albarracín, Bronchales, Mirambel i Terol capital. En estos casos el període de mostreig estarà comprés entre l’1 d’agost i el 30 d’octubre. I s’inicia el pla de vigilància en Alcolea de Cinca, Tamarite de Llitera, Calanda i Vall-de-roures.

Les ovitrampes són útils per a seguiments setmanals i a llarg termini i també per a detectar colonitzacions noves. Són gobelets de plàstic fosc, de 200 i 1.500 mil·lilitres, plens d’aigua fins a cert nivell, amb un llistó de fusta al seu interior on les femelles acudixen a pondre els seus ous. Una vegada situades, sempre en col·laboració amb els Ajuntaments, en la Facultat de Veterinària s’analitzen estes tablilles per a observar i analitzar la possible presència d’ous i el seu desenvolupament.

Punts en els quals s’ha detectat
Durant la campanya del passat any, el mosquit tigre va ser detectat en set municipis de la comunitat aragonesa. Concretament a Mirambel, Beseit i Mora de Rubielos, a la província de Terol.

La Direcció General de Salut Pública ha mantingut reunions amb els ajuntaments dels municipis que han registrat positius en les campanyes de 2016, 2017 i 2018 per a informar-los de les possibles mesures que poden adoptar en el control d’esta espècie invasora. Cal recordar que el mosquit tigre es reproduïx en qualsevol lloc que puga contindre xicotetes quantitats d’aigua estancada durant uns dies, preferiblement en recipients foscos, pel que tots els ciutadans poden contribuir a eliminar els punts de risc possible, és a dir, l’aigua estancada.

REDACCIÓ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top