Arenys de Lledó

Arenys de Lledó serà la capital aragonesa de les arts escèniques d’avantguarda

Arenys de Lledó, 4 de juliol de 2019
L'actuació de Carbonell a la 'Harinera ZGZ' durant la presentació d'ahir. // MMB

L’actuació de Carbonell a la ‘Harinera ZGZ’ durant la presentació d’ahir. // MMB

14 propostes diferents conformen un Matarranya Íntim per a tots els públics que es va presentar ahir a Saragossa i a Arenys de Lledó 

Els carrers, places i cases d’Arenys de Lledó acolliran els pròxims dies 12, 13 i 14 de juliol una nova edició del festival Matarranya Íntim. En esta ocasió, els assistents podran gaudir d’un total de 14 propostes diferents que s’han programat per als tres dies del festival. “Sempre intentem que hi haja molta varietat. Com sempre, tenim una mica de tot, des de dansa contemporània a obres breus, passant per concerts, peces més de text o actuacions dirigides al públic infantil”, va explicar Jacobo Roger, director del festival durant les presentacions que van tindre lloc ahir dimecres 3 de juliol a la ‘Harinera ZGZ’ de Saragossa i a l’Hostal La Societat d’Arenys de Lledó.

Una de les principals novetats presentades per a esta edició, que obrirà Joaquín Carbonell la nit del divendres, és la instal·lació visual ‘Colgados’ d’Angeldebetty que es podrà gaudir durant els tres dies en la plaça de l’Ajuntament. “És una instal·lació molt impressionant que no deixarà indiferent a ningú”, va assegurar Roger. També es va assenyalar en totes dos cites que enguany, gràcies a un conveni amb la Fundació Nacional per a la Cultura i l’Art (FONCA) de Mèxic, es podrà gaudir de l’obra de teatre familiar ‘¿Duermen los peces?’ del grup ReNo procedent de la capital mexicana.

El ventall de propostes és quasi inabastable. Col·lectiu la Santa i Aïna del Cos, Córnia, Daniel Higiénico, Eixa, El Mar del Norte, Teatro del Contrahecho, Asteroide Ambulante, MAM Producciones, Olatz Gorrotxategi… Els amants del teatre hauran de planificar bé la seua estada en el festival per a poder gaudir de totes les actuacions. “És complicat, però es pot arribar a veure-ho tot. Encara que enguany hem plantejat els horaris com si es tractara de dos rutes diferents, una per a un públic més familiar i una altra per als adults”, va explicar el director del Matarranya Íntim, que va reconéixer que “potser en esta edició hem pensat una mica més en el públic familiar i hi ha més obres per a este tipus de públic. Fins i tot tindrem una peça dirigida especialment per a menors de 5 anys”.

A la presentació a Saragossa van acudir el director del festival i altres autoritats. // MMB

A la presentació a Saragossa van acudir el director del festival i altres autoritats. // MMB

A més de presentar el programa del festival durant en les dos presentacions es va donar a conéixer l’experiència de les voluntàries del municipi, que segons el director, s’han bolcat amb l’organització del festival, ha sigut impressionant i és digne d’agrair”. D’esta manera, a Saragossa, Marta Fernández, voluntària, va explicar que “ens sembla una iniciativa molt positiva per al poble i des del principi hem posat molta il·lusió i ganes a tirar avant el festiva”. En la mateixa línia, també a l’acte d’Arenys, una altra voluntària, Pilar Martí, va apuntar que “som seguidores de l’Íntim i ens va fer moltíssima il·lusió que quan ens van dir que s’anava a fer al nostre poble. Així que de seguida ens vam posar a col·laborar amb l’organització”. Però no solament van prendre les paraules les voluntàries d’esta edició, sinó que en l’acte vespertí, també algunes voluntàries de l’any anterior, que va tindre lloc a Valljunquera, van explicar les seues experiències coincidint a valorar el pas del festival pel municipi com un fet totalment positiu. “Per a nosaltres va ser una experiència molt enriquidora poder participar en l’organització, obrir la nostra casa i compartir espais amb els actors participants”, van comentar les voluntàries.

Totes dos presentacions també van comptar amb la presència de representants de les administracions locals que col·laboren en el festival. Així, Francisco Javier Cortés, alcalde d’Arenys de Lledó, va voler assenyalar que “este festival convertirà a Arenys de Lledó en un punt d’atenció de tots aquells amants de la cultura. I a més, tots els que ens visiten, no solament gaudiran dels espectacles, sinó que també podran conéixer el nostre poble i tot el seu patrimoni”. De la mateixa manera, també Rafa Martí, president en funcions de la Comarca del Matarranya, va afirmar que “des de l’entitat comarcal sempre hem donat suport a esta iniciativa perquè creiem, i espere que el pròxim consell comarcal ho continue fent, que este festival és una proposta molt interessant per al territori perquè suposa portar fins al medi rural propostes culturals que normalment només es poden gaudir en les grans ciutats”.

Martí, president de la comarca, i Cortés, alcalde d'Arenys, van estar a l'acte del municipi. // MMB

Martí, president de la comarca, i Cortés, alcalde d’Arenys, van estar a l’acte del municipi. // MMB

A les dos cites, també es va explicar el cartell d’esta edició realitzat per la dissenyadora Laira Gonzalo de Nebulosa Gràfica. “El cartell està inspirat en la pel·lícula ‘Amanece que no es poco’ de José Luis Cuerda perquè quan em van dir el tema d’esta edició, que és ‘Terra’, de seguida em va vindre a la ment l’escena d’este llargmetratge en el qual els homes creixen en un hort. Amb la il·lustració he volgut reflectir com els artistes ens obrin la porta al seu interior igual que els veïns ens obrin les portes de les seues cases“, va dir Gonzalo.

Cal assenyalar que la presentació celebrada a la ‘Harinera ZGZ’ es va tancar amb una breu actuació de Joaquín Carbonell que va declarar que “potser Arenys de Lledó és dels pocs pobles del Matarranya en els quals no he tocat i tinc moltes ganes de conéixer-ho. Però estic segur que serà igual de meravellós que la resta de la comarca, que per a mi és una de les zones més boniques del món”.

Finalment, i abans de gaudir d’un xicotet aperitiu oferit pel Forn Casalduc de Vall-de-roures, Bodegues Crial de Lledó i Grup Arcoiris, els organitzadors van voler recordar que les entrades anticipades (totes tenen un cost de 5 euros, a excepció de les corresponents a ‘Dones’ de Córnia i ‘Segarem ortigues amb els tacons’ de Teatro Contrahecho que valdran 7 euros) es podran adquirir a partir del pròxim divendres 5 de juliol en la seu de la Comarca del Matarranya a Vall-de-roures o a l’Hostal La Societat d’Arenys de Lledó.

REDACCIÓ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top