Infraestructures

OMEZYMA aposte per implementar les energies renovables

Matarranya, 30 de maig de 2019
Omezyma és lo grup que més estalvis acumule anualment. // NDM

Omezyma és lo grup que més estalvis acumule anualment. // NDM

Des de el GAL han iniciat estudis d’auditoria a instal·lacions elèctriques de Pena-roja per a substituir l’energia tradicional per renovable

El Grup d’acció local del Baix Aragó-Matarranya, OMEZYMA, participa en el projecte Aragó Infoenergia, Canvi Climàtic, Biomassa i Ocupació juntament amb altres set grups d’acció local del territori aragonés amb l’objectiu d’auditar instal·lacions elèctriques per a la millora de facturació i substitució de l’energia tradicional per energia renovable com a biomassa o plaques fotovoltaiques. “El cost energètic és molt important per als nostres pobles i és important reduir-lo. Les millores que puguen fer-se s’amortitzen en uns anys”, va explicar Joaquín Lorenzo, d’OMEZYMA, que aposta per l’ús alternatiu de les plaques solars en els mesos d’estiu i la biomassa a l’hivern.

Els primers estudis energètics realitzats s’han dut a terme durant el primer quadrimestre de 2019 en Alcorisa, Pena-roja de Tastavins, Belmonte de San José, Torrecilla d’Alcanyís i Alcanyís. En concret, Pena-roja de Tastavins ha sigut objecte d’estudi amb l’anàlisi tècnica i econòmica d’instal·lacions solars en el depòsit d’aigua potable, però també s’han estudiat una granja en el polígon, el cementeri, l’emissor de televisió i les piscines municipals. L’estudi energètic s’aplicarà també a les seus comarcals del Baix Aragó i del Matarranya durant els pròxims mesos.

La primera fase del projecte ha suposat l’anàlisi de diversos municipis, encara que l’estudi tindrà una durada anual. En este sentit, es continuaran realitzant estudis. “Hem formalitzat un contracte amb la Universitat de Saragossa perquè es visualitzen tots els estudis i es puguen veure geolocalitzats en un mapa”, va explicar Lorenzo. Una vegada acabats els estudis, cadascun dels organismes haurà d’actuar per a dur a terme les millores en les manques que puguen detectar-se. “Estos estudis energètics sostenen les bases per a sol·licitar les ajudes LEADER o del Govern d’Aragó i poder redactar un projecte tècnic”, va afirmar Lorenzo. Encara que de moment les dades estan a l’espera de ser analitzats, els experts sostenen que podria ser un projecte molt efectiu. De fet, en 2018 es va estalviar un total de 172.429 € en els cinc grups que van tindre actuacions.

REDACCIÓ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top