Beseit

La Peixquera i Penya Galera representen la geologia nacional

Beseit, 13 de maig de 2019
Centenars de persones es van congregar als Ports de Beseit i a desenes de punts nacionals. // SC

Centenars de persones es van congregar als Ports de Beseit i a desenes de punts nacionals. // SC

Un dia de camp gratuït i obert a tot el públic en el qual els geòlegs van ensenyar a desxifrar el paisatge i les roques dels Ports de Beseit

Geolodía és una iniciativa de divulgació de la geologia que es va organitzar per primera vegada l’any 2005 al Parc Geològic d’Aliaga. Des de 2011 se celebra en totes les províncies espanyoles, coordinada per la Societat Geològica d’Espanya (SGE), l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT) i l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), congregant en les seues últimes edicions a prop de 10.000 persones. A Terol, és coorganitzada cada any pel Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Saragossa, la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol-Dinópolis i l’Institut d’Estudis de Terol.

Amb motiu de la celebració del Geolodía 19, ahir diumenge 12 de maig de 2019, centenars de geòlogues i geòlegs van organitzar i van guiar, un any més, excursions gratuïtes repartides per tot el territori nacional. Es tracta d’acostar la Geologia als ciutadans, fent-la comprensible siguen els que siguen els seus coneixements previs; de donar les claus per a interpretar el paisatge i les roques de desenes de racons de la nostra geografia, i comprendre a través d’ells la dinàmica i la història del nostre planeta.

El Geolodía a Terol es va celebrar en els Ports de Beseit, concretament en el paratge de La Peixquera-Penya Galera. “Des de la Universitat de Saragossa van considerar que la localitat de Beseit amb tota la seua riquesa i patrimoni geològic era ideal per a celebrar este dia”, va explicar Eva Castillo, geòloga i organitzadora de l’esdeveniment.

Durant el recorregut, accessible i senzill perquè tots els assistents el pogueren abordar amb facilitat, es van realitzar observacions i interpretacions relatives a les estructures tectòniques, a la sedimentació dels materials conglomerats que formen Penya Galera i a l’evolució del relleu. En este sentit, durant l’excursió guiada per experts en geologia es va analitzar l’estructura general de La Peixquera i dels Ports de Beseit, una zona complicada en la qual confluïxen les muntanyes del Sistema Ibèric i de la serralada prelitoral Catalana i que conformen un gran interés geològic. Els conglomerats, les fractures que afecten a tota l’estructura i el relleu al voltant de la Pesquera es van analitzar rigorosament encara que amb cert nivell didàctic amb la finalitat de sensibilitzar a la població de la necessitat de protegir el patrimoni geològic.

REDACCIÓ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top