Matarranya

La IGP del Vi del Baix Aragó comença els tràmits per a ser Denominació d’Origen

Matarranya, 8 d’abril de 2019
Actualment s'estan comercialitzant aproximadament 2 milions de litres de vins de la IGP. // MMB

Actualment s’estan comercialitzant aproximadament 2 milions de litres de vins de la IGP. // MMB

La tramitació podria oscil·lar entre un i dos anys, depenent de l’agilitació del procés per part del Govern d’Aragó i en cas que no hi haja cap oposició per cap de les parts

La Indicació Geogràfica Protegida del Vi del Baix Aragó continua vetlant pels beneficis d’este producte propi de la terra i de proximitat. Un referent per a totes les empreses relacionades amb la viticultura de les nostres comarques i potser un dels esdeveniments més importants en la terra és la Fira del Vi de Queretes. Per a l’Associació de Productors de la IGP suposa un certamen de gran promoció en el qual donen a conéixer tant els seus propis productes com els de la resta de bodegues veïnes.

Actualment la IGP té com a objectiu la transformació d’esta en una Denominació d’Origen. Durant les últimes setmanes es van efectuar les reunions pertinents i a partir d’ara comencen els tràmits de preparació i lliurament de la documentació per a convertir-se en DO. “A partir de la seua presentació en el Govern d’Aragó, si es complixen tots els requisits, es remetran a Brussel·les, els qui tenen l’última paraula”, va explicar Javier Azuara, president de la IGP. La tramitació podria oscil·lar entre un i dos anys, depenent de l’agilitació del procés per part del Govern d’Aragó i en cas que no hi haja cap oposició per cap de les parts.

Actualment el segell d’identitat d’IGP a escala internacional és reconegut i vàlid, però el principal objectiu per promoció tant comarcal com nacional, és aconseguir la identitat de Denominació d’Origen principalment en l’objectiu de promoció i visibilitat del producte. En este sentit, Azuara va afirmar que “la DO és un element addicional que ens pot facilitar molt el treball de promoció dels nostres vins”. Encara que encara està per determinar, la denominació i nomenclatura es mantindrien respecte a l’actual per a facilitar l’aprovació de l’objectiu.

La Indicació Geogràfica Protegida té actualment 22 bodegues en l’associació i altres 10 que complixen els requisits quant a la comercialització de la IGP. De fet, independentment de formar part de l’associació o no, en cas que es complisquen els requisits de la qualitat d’este vi, els productors poden comercialitzar els seus productes sota este indicador.

Econòmicament, malgrat haver passat per una època en la qual s’ha reduït tant el cultiu de la vinya com l’elaboració dels vins, actualment s’estan comercialitzant aproximadament 2 milions de litres de la IGP. “Amb la Denominació d’Origen, encara que no serà perfecte, les previsions indiquen que es podria multiplicar esta producció“, va afirmar Azuara. Des de l’associació estan completament bolcats amb el projecte i il·lusionats amb poder aconseguir un fer un pas més per a visibilitzar i promocionar el vi del Baix Aragó.

PAULA VIVER
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top