Calaceit

Marta Momblant va presentar ‘Arbàngel. Un revolt de l’amor’ a Calaceit

 Calaceit, 20 de març de 2019
El passat divendres 15 de març es va presentar al Saló de Plens de l'ajuntament calaceità la novel·la de Marta Momblant. // PVS

El passat divendres 15 de març es va presentar al Saló de Plens de l’ajuntament calaceità la novel·la de Marta Momblant. // PVS

La novel·la, inspirada en els pobles i les gents del Matarranya, va ser la guanyadora del certamen Guillem Nicolau 2018

El passat divendres 15 de març es va presentar al Saló de Plens de l’ajuntament calaceità la novel·la de Marta Momblant guanyadora del premi Guillem Nicolau 2018: Arbàngel. Un revolt de l’amor. Este premi, convocat pel Govern d’Aragó des del 1993, s’atorga a una obra literària inèdita de qualsevol gènere i escrita en català.

L’acte, al que va assistir un públic nombrós, va comptar en la participació de representants de diversos sectors. Pel que fa a la presència institucional, es va comptar en Josep Maria Salsench, alcalde de Calaceit, i en Ignacio López Susín, director de Política Lingüística del Govern d’Aragó. També van participar-hi Chusé Aragües, editor aragonés de Gara Edicions, i el Dr. Artur Quintana Font, president d’honor d’ASCUMA i assessor literari de Marta Momblant.

Marta Momblant Ribas (Barcelona, 1969) ha estat fortament vinculada al Matarranya i, concretament, a Beseit des de que era adolescent. Llicenciada en Geografia i Historia, ha estructurat la seua carrera professional al voltant de la dramatúrgia i la literatura. La seua experiència a esta comarca li ha servit d’inspiració per a gran part de la seua producció literària.  “La meva obra sempre està inspirada en el Matarranya”, comenta Momblant. Tot i ser així, este fet no ha impedit que es posicione a capitals i territoris urbans: “és un plaer per a mi veure com la gent de Barcelona o de la resta de territoris de Catalunya es senten tan seduïts per la història i s’enamoren dels personatges”, afirma l’escriptora.

Arbàngel. Un revolt de l’amor és l’obra nascuda arran del seu treball novel·lístic de dos dècades. “És una novel·la forta i ambiciosa,  per això necessitava un treball de molta consciència que no es podia fer seguit i continuat, sinó que havia de reposar” comenta la guanyadora del Guillem Nicolau. “Vaig començar-la fa vint anys i gràcies a ella vaig aprendre a ser l’escriptora que sóc ara. Ella m’ha fet créixer. És una novel·la que funciona com a cercle”.

L’obra que publica ara té un caràcter fortament sociològic i emotiu. Segons l’autora, s’ha intentat reflectir i magnificar l’univers de la ruralia que, tot i ser petit, considera d’una potencialitat humana impressionant. “Per a mi és l’oportunitat de que la gent de fora del Matarranya conegue esta terra, les seves persones, els seus parlars i les seves necessitats”, senyala Momblant.

Una novel·la que també té un punt de vista feminista, fent una unió entre les realitats quotidianes i el que preocupa a la societat en general. En dit sentit, l’escriptora afirma la seva necessitat de comunicar als joves una mirada nova sobre situacions arrelades en generacions anteriors. Per això, Arbàngel. Un revolt de l’amor tracta el tema d’una dona que ha de lluitar per la seva independència i la seva reivindicació com a persona per damunt d’un masclisme generalitzat.

Per al futur, Marta Momblant té preparat un recull de relats, també inspirats en el Matarranya, que ha titulat Rostres d’aigua al Matarranya, un conjunt d’històries on continuen apareixent personatges de la terra que tan l’ha captivat i seduït. Tot i així, caldrà esperar una mica per a la seua publicació ja que actualment es troba en certàmens literaris i en mans de diverses editorials. “He sigut molt feliç escrivint aquestes histories i vull continuar transmetent aquesta felicitat als meus lectors i lectores”, comenta l’escriptora.

SABINA COLOMÉ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top