La Freixneda

La tenda més antiga de La Freixneda celebra 100 anys

La Freixneda – 6 de febrer de 2019
L'any 1919 va nàixer el comerç més antic de La Freixneda: Alimentació Sole. // NDM

L’any 1919 va nàixer el comerç més antic de La Freixneda: Alimentació Sole. // NDM

Cinc generacions de dones han estat i seguixen al capdavant del negoci familiar. La història d’esta botiga menudeta ajuda a comprendre els esdeveniments de tot un segle

Les arcades de pedra del carrer Major de La Freixneda acompanyen el caminant a la plaça Major del municipi on s’erigix el seu imposant ajuntament, escenari d’històries de ficció com de quantioses reals. Si el caminant és perspicaç, s’adonarà que els arcs de pedra, abans d’arribar a la plaça, amaguen un comerç minut i el més antic del municipi: Alimentació Sole. Una ‘tendeta’ que proveïx als veïns, veïnes i visitants del poble de tota classe de productes per al dia a dia i que, en este recentment finalitzat 2019, complix el seu centenari.

Des de 1919 són les dones els que han estat a capdavant d’este negoci familiar arribant a la cinquena i actual generació. Un aniversari el qual van celebrar el dia de Sant Antoni les propietàries amb un vi espanyol per a tot el poble. Les seues actuals propietàries, mare i filla, relaten que els canvis han sigut continus i de gran importància. “La tenda al principi era a la plaça com una taverna. Es venia vi i aliments. En aquell moment, una malaltia va deixar sense vi a la zona i el meu iaio s’anava amb el carro i dos matxos a comprar a Carinyena. Portava el vi, però també altres coses de Tortosa i la meua iaia ho venia”, explica per este mitjà Soledad Querol, actual a propietària i quarta a la generació d’este negoci familiar.

Una història familiar que recorre els esdeveniments i desenvolupaments que van marcar el segle XX de nostres país. “Quan va arribar la Guerra, feien menjar pels alemanys i amb això, van aconseguir una mica de diners per comprar la casa a la qual està actualment la tenda. Fa molts anys, això era una farmàcia i després la meua família la va comprar i a partir d’aquí, continuem al mateix puesto“, aclarix Querol.

Soledad Querol i Marisol Carbi Querol, actuals propietàries de la tenda de comestibles que complix el centenari // Família Querol

Soledad Querol i Marisol Carbi Querol, actuals propietàries de la tenda de comestibles que complix el centenari // Família Querol

Cinc generacions marcades per les dones al capdavant del negoci. Quan se li pregunta a Soledad Querol el perquè d’este fenomen, Recorda que “per vendre es quedava la meua àvia, Després la meua mare, jo al costat d’ella i ara, la meua filla. Els homes anaven abans a buscar les verdures i els productes, però ara ja no cal anar a buscar res. Com sempre, l’hem portat a la sang, ens ha agradat a totes. Ens hem pogut solucionar la vida i totes hem continuat”.

La disminució cada vegada més gran de la població dels pobles és el principal fenomen social al qual s’estan enfrontant els nostres municipis. Un repte que pot inquietar al futur d’un negoci com este i al qual Soledad Querol, rebat amb to optimista, “el municipi va menys però el turisme va a més. El que pot ser que a l’hivern va malament, a l’estiu es recupera i durant els ponts també. A més, la gent de fora, la veritat és que compra molt. Penso que la qüestió és anar fent. No fa falta cap miracle, però ens pot donar perquè el negoci perdure”.

Annabel Roda
1 Comment

1 Comment

  1. Fernando

    7 febrer 2019 at 0:14

    Donde está Vall-de-roures ?

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top