Matarranya

Rafa Martí, President de la Comarca del Matarranya

Matarranya, 5 de febrer de 2019
Rafa Martí, President de la Comarca del Matarranya. // NDM

Rafa Martí, President de la Comarca del Matarranya. // NDM

“Espere que, encara que després de les eleccions de maig hi haja canvis, es mantinga la línia d’actuació que hem portat en els últims anys, sense canvis substancials

El 2019 està marcat per les eleccions municipals, autonòmiques i europees que se celebraran el mes vinent de maig. De les eleccions municipals eixiran els nous membres que conformaran el Consell Comarcal fins a l’any 2023. L’any que acabem de deixar arrere, el 2018, ha sigut per tant, l’últim exercici complet de la present legislatura. Analitzem amb el President de la Comarca del Matarranya, Rafa Martí, estos últims dotze mesos.

En línies generals, quin balanç fa com a President del passat any?
En 2018 s’ha seguit la tendència d’esta legislatura. Des del meu punt de vista i dins del que cap ha sigut positiu, hem pogut anar treballant, però continuem arrossegant la infrafinança de les comarques des que es va iniciar la crisi. Pensem que la Comarca hauria de comptar amb més recursos. Des de l’equip de govern creiem que els convenis que se signen amb el Govern d’Aragó haurien de ser uns ingressos regulars i no estar sempre pendents de la renovació o no dels mateixos, ja que això comporta problemes en la contractació i en l’agilitat a l’hora de prestar els serveis.

Tres grans àrees de treball: persones, territori i administració, aglutinen als diversos departaments de l’ens comarcal. Què destacaria en l’àrea de les persones?
D’esta àrea destacaria el manteniment de les escoles infantils que va ser un projecte iniciat en la legislatura passada i en esta, s’ha consolidat. A més, hem continuat prestant el servei d’esports a 17 municipis malgrat la complexitat del mateix i en serveis socials hem seguit en la sintonia dels últims anys. Els convenis amb DGA han permés incrementar serveis respecte a la dependència. També és destacable que hem pogut reforçar la plantilla i incrementar accions com la que s’està duent a terme amb les associacions de persones majors. Però insistisc, estem treballant amb convenis anuals o bianuals que no ens permeten saber si podrem continuar treballant en estes matèries. Esperem que en el futur estos convenis es contemplen en el finançament anual de les administracions comarcals i puguem treballar amb més tranquil·litat.

I quant a la del territori?
Hem seguit en la línia de treball per la qual hem apostat en els últims anys a pesar que hem pogut introduir algunes novetats. El punt d’informació cadastral que implementem l’any anterior està funcionant molt bé i en l’àrea de cultura i amb l’ajuda del Govern d’Aragó, hem pogut reforçar les activitats englobades en la marca ‘Festivals del Matarranya’ en l’època estival, entre ells el ‘Matarranya Íntim’. En esta àrea, ara estem treballant en un grup de treball que permeta que comptem amb més territori adequat per a bicicletes BTT i poder promocionar-ho. Un projecte en el qual estem parlant amb els empresaris i amb el govern autonòmic per a veure si podem aconseguir alguna ajuda que ens permeta impulsar este projecte. Des de territori també s’encarreguen de l’escola d’adults, un projecte que crec que és clau d’esta legislatura. La col·laboració entre administracions ens ha permés estendre este servei a tots els municipis.

Finalment, què pot dir-nos entorn de l’àrea d’administració i de l’empresa pública DIMSA?
L’àrea d’administració a més de gestionar alguns projectes propis s’encarrega de l’administració de tots els departaments i de l’empresa pública. D’esta, cal destacar el projecte pilot de recollida de residus sòlids urbans, el conegut ‘Porta a Porta’. Un projecte capdavanter en la nostra comunitat reciclant des de l’origen. La veritat que este sistema està donant molt bons resultats, hem passat d’un reciclatge del 12% a quasi un 70%, sense comptar el vidre ni oli o roba. Tant este projecte pilot com la implantació del cinqué contenidor en Queretes, supera amb escreix els paràmetres establits per la UE en esta matèria.

Un any dóna per a molt però, què destacaria com més positiu i negatiu del 2018?
Quant al més negatiu crec que ja ho he dit en diverses ocasions. Crec que des de les diferents administracions superiors no es té clara la labor i la importància que té per al territori la Comarca. Jo pense que, sobretot les comarques de la perifèria, sense l’administració comarcal en molts municipis els ajuntaments no poden prestar els serveis que hui tenim. Quant al més positiu destacaria que, malgrat les nostres limitacions, hem pogut anar ampliant serveis, hem aconseguit continuar treballant. A més, crec que l‘aprovació dels pressupostos per a 2019 per unanimitat, amb l’excepció de l’abstenció del conseller de Chunta, és una mostra que hem aconseguit traslladar, i els diferents partits ho han entés, la qual cosa deu ser la Comarca i el que ha de fer en el territori. Això crec que és el més positiu.

El 2019 està marcat per les eleccions, quina espera en enguany?
El primer continuar treballant durant estos mesos, i desenvolupar els pressupostos que hem aprovat. És cert que a partir del mes de maig pot haver-hi canvis, però com a President espere que, encara que hi haja canvis, es mantinga la mateixa línia d’actuació, sense canvis substancials. Entenc que seria positiu que la línia d’actuació seguira els passos marcats en este pressupost i la que s’ha seguit en els últims anys.

REDACCIÓ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top