Matarranya

Francisco Esteve, Vicepresident de la Comarca del Matarranya

Matarranya, 5 de febrer de 2019
Francisco Esteve, Vicepresident de la Comarca del Matarranya. // NDM

Francisco Esteve, Vicepresident de la Comarca del Matarranya. // NDM

“Hem intentat mantenir els serveis. Amb el finançament amb la qual comptem, no tenim marge per a molt més”

Quin balanç fa del 2018?
Est ha sigut un any de continuïtat en molts projectes i la posada en marxa d’uns altres com el ‘Porta a Porta’ en el que portàvem temps treballant. Un any de consolidació del servei d’educació infantil, l’escola comarcal d’adults i intentar mantenir els serveis que es presten. Amb el finançament amb la qual comptem no tenim marge per a molt més. Hem barallat perquè arribaren subvencions i malgrat comptar amb una per al projecte ‘Matarranya Vital’, esperàvem comptar amb més finançament per al projecte. Però crec que poder mantenir els serveis en els municipis i fins i tot augmentar-los en algun cas, ja és molt important.

Què ha sigut el més positiu?
En este aspecte ja destacaria la posada en marxa del pla pilot de recollida de residus sòlids urbans, ‘Porta a Porta’, un projecte que, a pesar que tal no ens el semble, seran molt important en el futur per al territori. Al preu que es preveu que ascendisca la recollida de residus, la posada en marxa d’este projecte serà molt rendible per a tota la gent que viu en el Matarranya. Crec que cal valorar molt positivament la posada en marxa del pla pilot en els quatre municipis tenint en compte les dificultats i complexitat d’este.

I per contra, el més negatiu?
Un any més crec que en este aspecte hem de destacar el finançament de les Comarques. Estem parlant sempre del mateix, les Comarques no poden dependre de convenis puntuals per a poder prestar serveis. Crec que haurien de tindre un finançament directe i que tinguera en compte els costos que comporta prestar aqueixos serveis. No costa el mateix donar un servei en el Matarranya que en un altre territori, és la guerra de sempre. Crec que en el Matarranya estem fent un esforç molt important, hem sigut capaços de mantenir molts serveis amb el poc finançament amb la qual comptem. La prioritat han de ser els serveis per això, a vegades, no podem arribar a altres projectes que podrien ser interessants: mancat finançament. Una altra cosa que es troba a faltar des de la Comarca és la implicació de la iniciativa privada dels diferents sectors en projectes que haurien de ser comarcals i que haurien de comptar amb la participació de tots. Crec que no deu ser l’administració comarcal l’única que s’implique en ells. Amb el finançament que tenim hauria d’haver-hi més implicació del sector privat. D’esta forma, amb l’esforç de tots podríem tirar cap avant altres projectes. Si esperem que estos puguen finançar-se només amb diners públics, estarem esperant i quan ens adonarem ens haurà passat el tren.

Quina espera del 2019?
El que realment pense i a més em desil·lusiona és que amb les eleccions a mitjan any i sense comptar amb els pressupostos aprovats ni en el Govern d’Aragó, ni en el d’Espanya, serà un any tirat. En data de hui la Comarca està prestant uns serveis i per a gran part d’ells, no sabem si comptarem amb el finançament corresponent. Estem pràcticament a febrer, els pressupostos no estan aprovats, al maig se celebren eleccions, la qual cosa comportarà que es pararà tot durant diversos mesos. Després a correcuita s’haurà de traure tot. Vista l’experiència serà un any tirat que influirà negativament en els territoris i en les persones que viuen en ells. Territoris xicotets com el Matarranya amb un finançament tan ajustat, fa que treballem al límit pel qual qualsevol xicoteta variació provoca molts problemes. Per tot això, crec que este serà un any molt complicat.

REDACCIÓ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top