Matarranya

La nova PAC serà més verda, amb menys pressupost i arribarà a 2023

Matarranya – 10 de gener de 2018
El cereal és un dels cultius que reben l'ajuda procedent de la PAC // NDM

El cereal és un dels cultius que reben l’ajuda procedent de la PAC // NDM

Els pagaments de l’última campanya són avançats per la conselleria de Desenvolupament Rural aragonesa

2018 va marcar un abans i un després en la concepció de la PAC (Política Agrària Comuna), la política europea més longeva de la Unió Europea. Un any que ha finalitzat amb una posició més clara de la Comissió Europea sobre el caràcter que prendrà la reforma. Es preveu una PAC més mediambiental, més generadora d’ocupació i més vertebradora del territori.

Una nova política agrària on el primer canvi, ja advertit pels sindicats el passat juny, suposa una reducció dràstica del pressupost. COAG (Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders) va predir “una reducció al voltant d’un 5%” i si el sector seguia treballant a “preus constants i corrents les retallades passaran a un 15%”. Des d’UPA Aragó (Unió de Petits Agricultors i Ramaders) assumeixen que la reducció va ser més elevada. José Manuel Roche, responsable d’UPA Aragó, va expressar per este mitjà que “la sortida del Brexit suposarà 12.000 milions d’euros menys per a les arques europees i a sobre, s’està pressionant per desviar diners a altres polítiques com a defensa, immigració o fronteres”, al que continue, “no es tracta que retallen la nova PAC si no que podem veure limitats els fons en el 2020”.

La Comissió també preveu per a la nova PAC deixar la responsabilitat en els estats membres de decidir sobre els drets històrics o la definició d’agricultor genuí, segons va comentar Roche. No obstant això, encara que les línies generals estiguen pautades i estiguen marcats els tempos a curt i mitjà termini, les negociacions persisteixen i la seua implementació definitiva va ajornar fins a la consolidació del nou Parlament Europeus després de les eleccions de maig. Un retard de l’aplicació de la reforma que s’estima fins al pròxim 2023. “Este retard perjudicarà el sector perquè ningú pot fer una inversió. Ningú iniciarà una activitat agrícola si no sap quin tipus de PAC tindrem a curt, mitjà i llarg termini”, va afirmar el responsable d’UPA Aragó.

Pròrroga de l’actual PAC
El retard en la implementació de la reforma suposa aplicar una pròrroga de la PAC actual i seguir amb les mateixes regles per poder optar a les ajudes. Per tant, es garanteix el rebut de les ajudes per a esta campanya i els anys previs a l’aplicació de la nova PAC. De fet, el Departament de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat aragonés va anunciar el mes passat que faria efectiu a partir del 24 de desembre, el segon pagament de les ajudes de la PAC de la campanya 2018, corresponents als règims de pagament Bàsic, Pagament Verd, Petits Agricultors i Complement de Joves, per un import total de 180,6 milions d’euros. Este pagament unit, al ja realitzat al novembre, afecta un total de 38.100 beneficiaris i ascendeix a un import total de 350.700.000 d’euros. Unes ajudes que vénen de fons públics europeus i que “desgraciadament sense elles, molts dels agricultors i ramaders d’Aragó, de Terol i del Matarranya on la ramaderia extensiva és important, acabaria la seua activitat desapareixent”, va expressat Roche.

Annabel Roda 
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top