Matarranya

La FAO declara Patrimoni Agrícola Mundial a les oliveres mil·lenàries del territori Sénia

Matarranya – 8 de gener de 2018
FOTO TAULA SENIA

Representants de la Mancomunitat de la Taula de la Sénia // Mancomunitat de la Taula del Sénia

Són 5.000 exemplars d’oliveres estesos per Els Ports els que compten amb esta distinció

La Mancomunitat de la Taula del Sénia que integra 27 municipis de les tres comunitats autònomes, entre ells Beseit, Vall de Roures i Pena-roja de Tastavins, va tancar l’any amb l’anunci oficial de les oliveres centenàries del territori com Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Un reconeixement que atorga l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

Els SIPAM són considerats per este organisme “paisatges estèticament impressionants que combinen la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni cultural, els quals es troben actualment amenaçats pel canvi climàtic o la pressió creixent sobre els recursos naturals”.

Des de la Mancomunitat la seua gerent, Tere Adell, va expressar la seua alegria i satisfacció per esta notícia i els efectes positius en el territori. “Es dóna a conéixer en l’àmbit internacional este territori per haver conservat estes oliveres i este sistema d’agricultura. A més, és una forma de reconéixer la tasca que, durant segles, han exercit els agricultors del territori”, va explicar Adell.

Unes oliveres mil·lenàries que seguixen el dia d’avui, actius i la producció anual ronda els 7.000 litres d’oli. Tot i que la collita d’este any no ha assolit els 2.000 litres a causa de la llarga sequera i les últimes precipitacions poc abans de l’inici de la campanya. Tot i això, esta producció compta amb una marca de garantia anomenada ‘Oli Farga Mil·lenària’, la qual engloba unes 15 marques que elaboren oli procedent exclusivament d’estes oliveres mil·lenàries.

Al món s’han reconegut únicament 60 SIPAM. Les oliveres mil·lenàries del Sénia són el primer reconeixement aragonés d’este tipus i el tercer en l’àmbit nacional per darrere de la producció del Raïm Passa a la província de Màlaga i la sal de la Vall Salada d’Àlaba.

Annabel Roda 
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top